Is een vluchtladder nodig?

Dit is een relevante vraag voor elke organisatie waarin gewerkt wordt in een pand met meerdere verdiepingen of een afwijkende hoogte.

 

Allereerst: een vluchtladder is niet verplicht. Dat deze niet verplicht is, betekent niet dat een vluchtladder niet nodig is. In het geval van een calamiteit moeten aanwezigen het pand snel en veilig kunnen verlaten. Een evacuatie vindt plaats door middel van een vluchtroute. Maar wat nu wanneer deze vluchtroute is geblokkeerd en er mensen op hoger gelegen verdiepingen aanwezig zijn? Dan is een vluchtladder zeker nodig.

Is een vluchtladder nodig? Vaak wel

Het antwoord op de vraag “is een vluchtladder nodig” is dus: vaak wel. De aanwezigheid van een vluchtladder is aan te raden voor elke locatie met meer dan een verdieping. Soms is op een dergelijke locatie een permanente vluchttrap aanwezig, bijvoorbeeld in de vorm van een wenteltrap aan de buitenkant van het pand. Via een centrale hal kan er dan naar buiten toe gevlucht worden en kunnen hoger gelegen verdiepingen worden geëvacueerd.

 

Is een vaste vluchttrap niet aanwezig, dan is het aanschaffen van vluchtladders een serieuze overweging. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat aanwezigen via ramen het pand kunnen verlaten tijdens een calamiteit zoals een brand.

Waarom een normale ladder niet voldoet

Een belangrijke reden waarom een vluchtladder vaak nodig is, is omdat een reguliere ladder vaak niet voldoet. Een vluchtladder is zo ontworpen dat deze stabiel uit het raam kan worden gehangen. Wanneer er sprake is van een calamiteit, is er soms ook sprake van paniek. Mensen moeten het pand snel ontvluchten. Een normale ladder is dan vaak te onveilig omdat deze niet aan de bovenkant vast kan worden gezet. Een vluchtladder wordt aan het kozijn vastgehaakt zodat deze niet omvalt.

Vluchtladder kopen bij ARBO winkel

Het dringende advies is om op elke etage te zorgen voor een vluchtladder die lang genoeg is om de begane grond te gebruiken. Vluchtladders van diverse lengtes kunnen worden aangeschaft in de webshop van ARBO winkel.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou