Is een RI&E wettelijk verplicht?

Ja, voor alle bedrijven met werknemers in dienst. Een RI&E is dus niet wettelijk verplicht voor zelfstandigen of ondernemers zonder personeel. Ook voor organisaties met weinig arbeidsuren geldt een uitzondering waar wij het dadelijk over zullen hebben. Maar voor alle overige organisaties (en dat zijn er zeer veel) geldt: een RI&E is wettelijk verplicht.

Wat is een RI&E precies?

Een RI&E is een “Risico Inventarisatie & Evaluatie”. Het is een document waarin bedrijfsmatige risico’s worden benoemd en beschreven, alsmede wordt vastgelegd hoe hiermee om wordt gegaan en wat er in een concrete situatie moet gebeuren.

 

De risico’s die in de RI&E beschreven worden, hebben specifiek betrekking op het welzijn en de gezondheid van medewerkers. Het betreft dus bijvoorbeeld geen financiële risico’s, maar risico’s op het gebied van veiligheid en gezondheid die kunnen ontstaan tijdens het uitvoeren van werkzaamheden.

Welke eisen worden er aan een RI&E gesteld?

Een RI&E moet aan bepaalde eisen voldoen. Je kunt gebruik maken van een voorbeeld of een checklist RI&E om te controleren of de RI&E aan alle eisen voldoet. Het is belangrijk dat dit het geval is, want tijdens een inspectie kan om de RI&E gevraagd worden en dient deze in orde te zijn. Is dat niet het geval, dan riskeert het bedrijf een boete.

 

Verder is het van belang dat de RI&E openbaar en op verzoek inzichtelijk is voor werknemers. Het is tevens een levend naslagwerk. Dit betekent dat als er sprake is van nieuwe ontwikkelingen of er zich nieuwe risico’s voordoen, de RI&E moet worden bijgewerkt of aangevuld. Hiervoor dient in de organisatie een medewerker te worden aangewezen.

Wanneer is een RI&E niet verplicht?

Voor ondernemers/zelfstandigen zonder personeel is een RI&E niet verplicht. Voor organisaties met personeel, maar met een gezamenlijke wekelijkse arbeidstijd onder de 40 uur volstaat het maken van een checklist gezondheidsrisico’s.

Hulp bij de RI&E

Wil je hulp bij het samenstellen van de RI&E? ARBO centrum staat voor je klaar. Onze specialisten kunnen je helpen met het maken van een goede RI&E of de huidige RI&E toetsen en waar nodig aanvullen of verbeteren. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.