Is een bouwhelm verplicht?

Dat hangt natuurlijk helemaal van de omgeving af. Over het algemeen kun je zeggen dat overal waar bouwhelmen door iedereen worden gedragen, deze ook verplicht zijn. Wij vertellen je graag meer over hoe het zit met de verplichting van bouwhelmen en wanneer je deze wel en niet hoeft te dragen. Onthoud echter dat je een bouwhelm natuurlijk nooit alleen draagt omdat dit een verplichting is. Je draagt deze omdat je veilig wilt zijn. Daarom is het ook helemaal geen gekke beslissing om soms een bouwhelm te dragen wanneer dit niet verplicht is.

Is een bouwhelm verplicht? En wanneer dan?

Het dragen van een bouwhelm, of veiligheidshelm, zal altijd worden verplicht op locaties waar er sprake is van gevaar door vallende objecten. Dit kan dus binnen en buiten zijn. Ondanks dat de naam “bouwhelm” natuurlijk direct associaties oproept met de bouw, is dit zeker niet de enige sector waar deze helmen worden gebruikt.

 

Maar wanneer is een bouwhelm dan verplicht? Wie bepaalt dit? Dat is uiteraard van tevoren vastgelegd. In alle bedrijven en op locaties waar wordt gewerkt, zullen veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Die beginnen altijd met een inventarisatie van de risico’s. Een goed voorbeeld daarvan dat in elk bedrijf met medewerkers aanwezig is, is de RI&E: de “Risico Inventarisatie & Evaluatie”. Is hierin opgenomen dat bij het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden een risico is op valschade, dan zal het dragen van een bouwhelm verplicht zijn.

 

In sommige bedrijven is het dus vrijwel altijd en overal verplicht om een bouwhelm te dragen, in andere bedrijven geldt dat voor specifieke functies/werkzaamheden of op specifieke locaties. Dit zal altijd duidelijk worden gecommuniceerd.

Hoe weet ik of een bouwhelm verplicht is?

Wanneer het dragen van een bouwhelm verplicht is, zijn de verantwoordelijke partijen ook verplicht om dit duidelijk te communiceren. Medewerkers zullen hiervan op de hoogte zijn en worden geïnstrueerd, maar het wordt ook duidelijk gemaakt met behulp van borden en pictogrammen.

Voor wie geldt de verplichting?

Is een bouwhelm verplicht, dan geldt deze verplichting voor iedereen die toegang wil hebben tot de locatie. Van bezoeker tot opzichter, medewerker of CEO: er worden geen uitzonderingen gemaakt.

Volstaat elke bouwhelm?

Bouwhelmen komen in diverse klassen. In sommige omgevingen is het voldoende om een veiligheidshelm te dragen, terwijl op andere plekken een bouwhelm verplicht wordt. Een bouwhelm is een zwaar type dat maximale bescherming biedt. Dit type helm kan verplicht worden gesteld, onder andere op bouwplaatsen. Maar ook in andere omgevingen waar bijvoorbeeld op grote hoogte of met zware materialen wordt gewerkt, is een lichter soort veiligheidshelm vaak niet voldoende.

Hoe zit het met de verschillende kleuren?

Wellicht is het je wel eens opgevallen dat er op plekken waar bouwhelmen verplicht zijn ook verschillende kleuren bouwhelmen worden gedragen. De kleur van de bouwhelm zegt niets over de veiligheid, maar wel over de functie van de drager. Wil je daar meer over weten, lees dan deze pagina.
Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou