Is een AED verplicht?

Nu steeds meer bedrijven een AED aanschaffen, stellen ook steeds meer mensen deze vraag. Een AED is namelijk al lang geen uitzondering meer. Desondanks is een AED nog niet wettelijk verplicht.

 

Gezien de ontwikkelingen ligt het voor de hand dat hier in de nabije toekomst wel verandering in gaat komen, maar vooralsnog zijn bedrijven niet verplicht om een AED aan te schaffen. Dit geldt uiteraard ook voor particulieren, waar zo’n verplichting ook in de toekomst niet aannemelijk lijkt.

 

Dat een AED niet verplicht is, maakt nog niet direct dat elk bedrijf zonder kan. Organisaties hebben namelijk wel de verplichting om veiligheid te waarborgen. Hoort hier een AED bij? Dat kan zomaar zo zijn. Bedrijven doen er verstandig aan om hier hun verantwoordelijkheid te nemen. Blijkt bijvoorbeeld uit de RI&E dat er een verhoogd risico is op het moeten uitvoeren van reanimaties, dan kan het zo zijn dat een AED als cruciaal wordt aangemerkt. Denk aan sportverenigingen, maar ook bedrijven in de vrijetijdssector.

 

In enkele gevallen kan het ook zo zijn dat de verzekering bepaalde eisen stelt. Wellicht is het zo dat een verzekeraar voor het verstrekken van een polis eist dat er een AED apparaat aanwezig is.

Een AED redt levens

Of er nu wel of geen sprake is van een verplichting: een AED redt levens. De kans dat een slachtoffer een hartstilstand overleeft is met een AED vele malen groter dan zonder. Daarom kiezen gelukkig zeer veel bedrijven ervoor om een AED aan te schaffen. De eerste zes minuten na een hartstilstand zijn cruciaal. Niet alleen voor de overlevingskansen, maar ook voor het schadevrij overleven van een hartstilstand. Lukt het om binnen zes minuten weer een hartslag op te wekken bij het slachtoffer, dan is de kans groot dat hij/zij geen blijvende schade aan de hartstilstand overhoudt.

AED aanschaffen bij ARBO centrum

Wil jij een AED aanschaffen? Dat is een zeer verstandige keuze. Je kunt een AED (online) aanschaffen bij ARBO centrum. Wij bieden je AED’s uit alle prijsklassen. Heb je hulp nodig om te bepalen welke AED voor jou geschikt is? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Onze medewerkers staan voor je klaar.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.