Hoogwerker bedienen zonder certificaat: mag dit?

Een hoogwerker bedienen zonder certificaat: mag dit? Nee. Wil je een exact en uitgebreid antwoord, dan moeten wij eigenlijk beginnen met “Nee, maar….”. Want de wetgeving is op dit gebied misschien niet helemaal duidelijk. Wettelijk gezien is er namelijk geen verplichting om je hoogwerker certificaat te behalen. Toch wordt dit certificaat wel als verplicht beschouwd. Hoe zit dit? Daar gaan wij dadelijk op in. Maar ook gaan wij wat dieper in op wat het bedienen van een hoogwerker precies inhoudt.

Waarom een hoogwerker bedienen zonder certificaat toch niet mag

Wanneer je een hoogwerker bedient zonder certificaat dan ben je niet direct in overtreding. Toch kan dit voor problemen zorgen. Je bent namelijk wél wettelijk verplicht om over voldoende kennis te beschikken om de hoogwerker veilig te kunnen bedienen. Dit moet je ook kunnen aantonen. De vraag is: hoe ga je dit doen zonder certificaat? Precies om die reden stellen vrijwel alle werkgevers een hoogwerker certificaat verplicht. Dit is dé manier om aan te tonen dat jij over de vereiste kennis en vaardigheden beschikt.

Wat is een hoogwerker bedienen precies?

Je kunt je ook nog afvragen wat een hoogwerker bedienen precies is. Als een collega in de bak aan het werk is en jou vraagt om de bak iets omhoog of omlaag te doen, dan ben je natuurlijk technisch gezien al een hoogwerker aan het bedienen. Moet je dan tegen je collega die misschien hulp nodig heeft, zeggen: sorry, dat kan ik niet doen? In dergelijke kleine gevallen komt het neer op je eigen inschatting. Onder bedienen van een hoogwerker verstaan we het uitvoeren van je kernwerkzaamheden op de hoogwerker.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou