Hoe werkt een VCA check?

Om VCA goed te kunnen controleren, is er een VCA register waarin je een VCA check uit kunt voeren. Maar hoe werkt een VCA check? Is dit lastig? Zeker niet. Met de VCA check weet je binnen enkele seconden of iemand in het bezit is van een geldig VCA certificaat. Hiervoor heb je uiteraard wel enkele gegevens nodig. Je kunt twee verschillende VCA checks uitvoeren in twee verschillende registers. Niet alleen kun je voor personen een check uitvoeren; er is ook een bedrijfsregister waarin je kunt controleren of bedrijven VCA gecertificeerd zijn.

Hoe werkt een VCA check?

In het VCA register kun je een VCA check uitvoeren van jezelf of van een ander. Je kunt hierin nagaan of iemand in het bezit is van een VCA certificaat. Zowel het VCA basis, VCA VOL als VIL-VCU certificaat is hierin opgenomen. Dit geldt ook voor het aparte VCA certificaat voor de petrochemie (VCA-P).

 

Je kunt niet alleen opvragen of iemand VCA gecertificeerd is; ook de geldigheid is te controleren. Zo kun je direct zien hoe lang het certificaat nog geldig is en wanneer er opnieuw examen moet worden gedaan om de geldigheid te verlengen.

 

Een VCA opvragen is eenvoudig. Dit kan op de website van het VCA Centraal Diploma Register. Een VCA opvragen is mogelijk met het invoeren van de achternaam en geboortedatum van degene voor wie je gegevens opvraagt, of met behulp van het VCA diploma nummer. Beschik je over een VCA diploma nummer, dan weet je op voorhand al dat degene van wie dit nummer is, in elk geval ooit een VCA certificaat heeft gehad. Het is dan belangrijk om de geldigheid te controleren.

Controle van gegevens

Je kunt niet alleen de geldigheid nazien, maar ook direct VCA controleren op juistheid van de gegevens. Mocht er een fout in de gegevens staan, dan kun je wijzigingen direct doorvoeren. Ook wanneer jouw VCA ten onrechte nog niet is geregistreerd, kun je direct een aanvraag doen om je VCA op te laten nemen in het register.

Voer altijd een VCA check uit

Het is verstandig om altijd een VCA check uit te voeren. Of je nu medewerker of werkgever bent. Ga je bijvoorbeeld ergens solliciteren, dan is het verstandig om van tevoren even te kijken of jouw gegevens goed vermeld staan. Reken maar dat potentiële werkgevers ook zullen controleren of jij in het VCA register staat.

 

Als werkgever kun jij jezelf een hoop moeite besparen. Check van tevoren of bijvoorbeeld een sollicitant inderdaad over een geldig VCA certificaat beschikt. Voor werkgevers is het doen van een VCA check bovendien een handige manier om erachter te komen hoe lang VCA certificaten van medewerkers nog geldig zijn.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.