Hoe werkt een heftruck?

Voor het oppakken, verplaatsen en neerzetten van grote of zware ladingen, kunnen diverse voertuigen en hulpmiddelen worden gebruikt. Zo kunnen pallets die niet naar een grote hoogte verplaatst dienen te worden, vervoerd worden met bijvoorbeeld een steekwagen. Gaat het om ladingen die wel van hoog moeten worden gepakt of op hoogte worden neergezet, dan kun je een heftruck of een reachtruck gebruiken. Een heftruck zal bij de meesten bekend zijn. Maar wat is een reachtruck? Hoewel een reachtruck duidelijke overeenkomsten heeft met een heftruck, zijn er ook verschillen.

Dus wat is een reachtruck?

Een reachtruck is dus een voertuig waarmee je ladingen kunt optillen, verplaatsen en neerzetten. Een reachtruck is voorzien van een verticaal werkend liftsysteem (mast). Met de vorken kunnen ladingen gepakt worden, net zoals bij een vorkheftruck. Bij veel reachtrucks kan de mast worden voorzien van verschillende systemen om mee te tillen.

Hoe verschilt een reachtruck van een heftruck?

Een heftruck en reachtruck zijn dus niet hetzelfde. De zitpositie is één van de punten waarop reachtrucks en heftrucks zichtbaar verschillen. Op een reachtruck zit de bestuurder dwars, hij/zij rijdt dus zijwaarts. Dit is bewust gedaan. De dwarse positionering zorgt ervoor dat de reachtruck smal kan blijven. Het is een compacter en wendbaarder voertuig dan een heftruck.

 

Een reachtruck is in smalle paden van magazijnen of panden met weinig ruimte vaak een slimmere keuze dan een heftruck. Een reachtruck kan vaak op plekken komen waar een heftruck niet bij kan. Het tilvermogen van een reachtruck is vaak iets lager dan dat van een heftruck. De meeste reachtrucks kunnen echter lading van honderden kilo’s (en soms nog zwaarder) aan.

 

In tegenstelling tot heftrucks, die vaak binnen en buiten worden gebruikt, zijn reachtrucks primair ontwikkeld voor binnengebruik. Reachtrucks worden dan ook voornamelijk gebruikt in magazijnen, om goederen uit stellages te pakken of hierin neer te zetten. Hun banden zijn niet zeer geschikt voor buitengebruik, maar maken reachtrucks binnen des te wendbaarder.

Mag je een reachtruck rijden met een heftruckcertificaat?

Omdat een reachtruck en een heftruck twee verschillende voertuigen zijn, vereisen zij ook allebei een eigen certificaat. Je mag met een heftruckcertificaat dus geen reachtruck besturen, of andersom. Een reachtruck rijdt net iets anders dan een heftruck en wordt vaak ook net wat anders gebruikt. Daarom gelden er specifieke risico’s en aandachtspunten.

 

In veel organisaties worden zowel heftrucks als reachtrucks gebruikt. Daarom is het handig om voor beide voertuigen je certificaat te halen. Dat kan bij ARBO centrum met een heftruck cursus of een reachtruck cursus. Ben je nog niet in het bezit van een van beide certificaten? Dan bieden wij je de mogelijkheid om een gecombineerde cursus te volgen. Hiermee kun je op een dag zowel je heftruckcertificaat als reachtruckcertificaat halen.

 

De reachtruck cursus leert je veilig en capabel een reachtruck besturen. Wanneer je slaagt voor het examen, krijg je het reachtruckcertificaat overhandigd. Dit certificaat is vijf jaar geldig. De cursus en het examen bestaan uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Onder andere de volgende onderdelen komen aan bod:

 

  • Wetgeving
  • Kantelmoment en transportmiddelen
  • Aandrijvingen
  • Transport en opslag
  • Veiligheid
Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.