Hoe plaats ik een rookmelder?

Sinds 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht. Ook voor particulieren. Want voor bedrijven waren zij dit al. Deze verplichting is er niet voor niets. Want rookmelders redden mensenlevens. Een rookmelder detecteert brand veel eerder dan wijzelf. En dat is belangrijk, want bij brand telt iedere seconde. Om de rookmelder goed te laten functioneren, moet deze op de juiste plek worden geplaatst. Hoe plaats je een rookmelder op de juiste plek?

Het begint met het kiezen van de juiste ruimte

Wil je dat de rookmelder effectief z’n werk doet? Dan is het belangrijk om deze op de juiste plek te hangen. De wet schrijft voor dat op iedere etage minimaal één rookmelder moet hangen.

Hang je één rookmelder op, kies dan voor een centrale plek. Bijvoorbeeld in een gang, de centrale hal, of bij de receptie. Zo weet je zeker dat de melder hangt op een plek waar de rook ook daadwerkelijk naar toe zal gaan, vanuit welke kant deze ook komt.

Plaats hem hoog genoeg in de ruimte

Wanneer je de juiste ruimte(s) hebt gevonden, is het belangrijk om de melder hoog genoeg te plaatsen. Waarom? Omdat vuur heet is en rook opstijgt. In de meeste woningen is het plafond een uitstekende plek om de melder te plaatsen. Tenzij het gaat om een zeer hoog plafond. Je wilt ook weer niet dat het te lang duurt voordat rook de melder bereikt. Plaats hem in elk geval boven objecten waar brand aan kan ontstaan. Boven alle spullen in de ruimte dus. Plaats je de rookmelder te laag, dan duurt het veel te lang voordat de rook de melder bereikt, omdat deze eerst omhoog zal stijgen.

Meerdere rookmelders vaak nodig

Meerdere rookmelders plaatsen is een verstandig idee. Sterker nog: het is in principe verplicht. Elke woonlaag dient een rookmelder te hebben Plaats de rookmelders daarnaast ook op alle plekken waar een verhoogde kans is op brand. Denk aan de keuken, maar ook aan de ruimtes waar elektrische apparatuur staat, zoals een wasdroger.

Koop goede rookmelders

Een rookmelder kan dus levens redden. Kies daarom voor een kwalitatief goede rookmelder. Een gemiddelde rookmelder gaat jaren mee. 

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou