Hoe ontstaat gehoorschade?

Gehoorschade is een veel voorkomend probleem wereldwijd. Vooral in beroepen waarin je wordt blootgesteld aan harde geluiden. Gehoorschade kan tijdelijk zijn, maar is in veel gevallen helaas permanent. Het is dus heel belangrijk om de juiste maatregelen te treffen om gehoorschade tegen te gaan. Hier lees je hoe gehoorschade kan ontstaan en hoe je dit kunt voorkomen.

Wat is de voornaamste oorzaak van gehoorschade?

De meest voorkomende oorzaak van gehoorschade is blootstelling aan hard geluid. Geluid wordt gemeten in decibel (dB). Het langdurig blootstellen van de oren aan geluid boven de 85 dB kan leiden tot gehoorschade.

 

Zo kan bijvoorbeeld het bijwonen van een luid concert (wat kan oplopen tot 120 dB of meer) of het werken in een lawaaierige fabriek zonder gehoorbescherming leiden tot gehoorschade. Hoe harder het geluid en hoe langer de blootstelling, hoe groter de kans op schade.

Hoe groot is de kans op gehoorschade?

De kans op gehoorschade is groter dan veel mensen denken. Geluid dat niet als te hard wordt ervaren, kan wel al schadelijk zijn wanneer je hier langere tijd aan wordt blootgesteld. Voor mensen die werken langs de weg of in de bouw is dit bijvoorbeeld een reëel gevaar.

Hoe raakt je gehoor dan beschadigd?

Het binnenoor bevat duizenden kleine haarcellen die vibreren in reactie op geluidsgolven. Deze trillingen worden omgezet in elektrische signalen die naar de hersenen worden gestuurd en daar worden geïnterpreteerd als geluid.

 

Bij blootstelling aan hard geluid kunnen deze haarcellen beschadigd raken of zelfs afsterven. Omdat de haarcellen in het oor zich niet regenereren, resulteert deze schade in een permanente vermindering van het gehoor. Ook kunnen vervelende bijgeluiden ontstaan, zoals het constant horen van een piep (tinnitus)

Hoe kun je gehoorschade voorkomen?

Preventie is de beste manier om gehoorschade te voorkomen. Dit doe je door het dragen van de juiste bescherming. Gebruik oordopjes of oorkappen in omgevingen met verhoogde geluidsniveaus.

 

Onthoud dus goed dat het dragen van gehoorbescherming vaak al eerder nodig is dan je denkt. Werken in een omgeving met een licht verhoogd geluidsniveau ervaar je misschien niet als schadelijk, maar is het wel.

 

Gehoorbescherming is niet alleen belangrijk bij een continu verhoogd geluidsniveau. Ook kortdurende maar zeer harde geluiden kunnen leiden tot schade.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.