Hoe lang kun je een brandblusser bewaren?

Deze is niet onbeperkt houdbaar. Ook als je een brandblusser niet gebruikt, gaat deze maximaal 20 jaar mee. Ook brandblussers van minder dan 20 jaar oud, maar met zichtbare schade, zoals roest of deuken, voldoen niet meer aan de veiligheidseisen. 

 

Het kan ook zijn dat een onderdeel niet meer goed werkt. Ook dan dien je de brandblusser te vervangen.  

Wat zijn de voorwaarden om een brandblusser te kunnen bewaren?

Een brandblusser kun je alleen maximaal 20 jaar bewaren wanneer deze goed wordt onderhouden en correct wordt opgehangen/opgeslagen. Daarom is het belangrijk om de brandblusser minimaal elke twee jaar te laten keuren. Je mag alleen werken met goedgekeurde brandblussers. Overigens geldt de maximale houdbaarheid van een brandblusser vanaf de productiedatum en niet vanaf de verkoopdatum. 

Het afvoeren van oude brandblussers

Een oude brandblusser correct afvoeren, heeft meer om het lijf dan dat mensen zich vaak realiseren. Een professioneel bedrijf dat hierin gespecialiseerd is, zorgt ervoor dat alle onderdelen op de juiste plek terecht komen. Zo weet je zeker dat je goed zit.

 

Een professioneel bedrijf zal de verwijdering van je brandblussers en de afvalverwerking helemaal volgens de milieuwetgeving uitvoeren. 

 

Hoe dat precies in zijn werk gaat is o.a. afhankelijk van het type brandblusser.

  • Het poeder uit een poederblusser, dient te worden opgeslagen in tonnen zodat het poeder uit de blusser veilig en verantwoord kan worden afgevoerd. 
  • De cilinders moeten naar een recyclebedrijf worden gebracht. 
  • Bij de schuimblussers gaat het er weer anders aan toe. Het oude schuim wordt meestal opgeslagen in een kunststof bak. Die bak wordt dan periodiek opgehaald door een speciale dienst. Op deze manier wordt het schuim veilig afgevoerd naar een goedgekeurd bedrijf en wordt voldaan aan alle milieueisen.

Zorg altijd voor goede brandblussers

Hoe lang je een brandblusser in de praktijk kunt bewaren, is natuurlijk afhankelijk van het gebruik en onderhoud. Hoewel je een brandblusser twintig jaar kunt bewaren, is de kans aanwezig dat deze voor die tijd wordt afgekeurd.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou