Hoe lang is een stapelaar certificaat geldig?

Om bedrijfsvoertuigen te mogen besturen, dien je in het bezit te zijn van het juiste certificaat. Ook een stapelaar is een bedrijfsvoertuig. Om een stapelaar te mogen besturen, moet je dus een geldig certificaat hebben. Maar hoe lang is een stapelaar certificaat geldig? De geldigheid van het certificaat is vijf jaar. Daar is natuurlijk niet toevallig voor gekozen. Lees hier hoe het zit.

Waarom moet ik eigenlijk een stapelaar certificaat hebben?

Het is verplicht om een stapelaar certificaat te hebben. Dat is wettelijk bepaald. De wet schrijft namelijk voor dat medewerkers capabel moeten zijn om een bedrijfsvoertuig te besturen. Niet alleen dat: zij moeten dit natuurlijk ook aan kunnen tonen. De manier om dit te doen, is door middel van het stapelaar certificaat. Met een geldig certificaat kun je bewijzen dat je goed bent opgeleid. Je toont aan dat je capabel bent om een stapelaar veilig te besturen.

 

Certificaten zijn er dus voor alle bedrijfsvoertuigen. In het geval van een stapelaar kan het misschien een beetje verwarrend zijn. Er zijn namelijk ook certificaten voor onder andere de heftruck of de reachtruck. Dan denk je misschien dat je met zo’n certificaat ook een stapelaar mag besturen. Een stapelaar is immers in veel opzichten een lichtere vorm van een hef- of reachtruck. Toch heb je hiervoor een apart certificaat nodig. Elk voertuig heeft zijn eigen specifieke besturing, gebruik en risico’s.

Hoe haal ik dit certificaat?

Een stapelaar certificaat behaal je door het volgen van een stapelaar cursus. Dit is een eendaagse cursus waarin je leert over de theorie en praktijk van het werken met een stapelaar. Op beide onderdelen doe je examen. Slaag je voor beide onderdelen, dan krijg je het officiële stapelaar certificaat uitgereikt, dat dus vijf jaar geldig is.

Wat moet ik doen zodra de geldigheid verloopt?

Heb jij jouw stapelaar certificaat al bijna vijf jaar? Laat het certificaat dan niet verlopen. Geef je op voor een herhalingscursus. Op een herhalingscursus behandel je de theorie en praktijk opnieuw en doe je ook weer examen. Als je slaagt krijg je wederom een certificaat uitgereikt met een geldigheid van vijf jaar.

Waarom is een stapelaar certificaat maar vijf jaar geldig?

Certificaten voor bedrijfsvoertuigen zijn er uiteraard om te zorgen voor veiligheid. De wetgever heeft bepaald dat het belangrijk is dat kennis herhaald wordt. Zo blijft de veiligheid gewaarborgd. Na vijf jaar kan het helemaal geen kwaad om je kennis op te frissen, ondanks dat je misschien wel dagelijks werkt met een stapelaar.

 

In vijf jaar tijd kan een hoop gebeuren. Misschien worden er wel regels veranderd of toegevoegd. Op een herhalingscursus leer je altijd de laatste regels. Onze ervaren docenten zijn altijd op de hoogte van actuele kennis. Het kan dus zo zijn dat je bij een herhalingscursus nieuwe dingen leert, ten opzichte van je eerste cursus.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou