Hoe krijg je een AED open?

Wanneer je een AED nodig hebt om iemands leven te redden, wil je geen seconde verliezen. Een terechte vraag die veel mensen dan ook hebben, is: hoe krijg je een AED open? Wanneer jij je dat afvraagt, is de tweede vraag die je dan waarschijnlijk hebt: is een AED dan zo moeilijk open te krijgen? Je mag toch verwachten van een apparaat dat ontworpen is om levens te redden dat dit niet moeilijk open gaat. Dit behoeft enige uitleg.

Hoe krijg je een AED open?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een AED krijg je natuurlijk ontzettend eenvoudig open. AED’s worden opgeborgen in een koffer of tas die je eenvoudig openmaakt of open ritst. Het “probleem” is vaak dat de AED koffer of tas is opgeborgen in een wandkast. Vooral op publieke locaties.

Die wandkast is meestal wel afgesloten. De vraag “hoe krijg je een AED open?” heeft dan meestal ook betrekking op de kast waarin de AED is opgeborgen. Er kan namelijk voor worden gekozen om deze kast af te sluiten om te voorkomen dat de AED onbedoeld gepakt of gestolen kan worden.

Zit de AED in een afgesloten kast, dan is deze meestal te openen met een sleutel of een code. Als je 112 belt over een reanimatie wordt er direct een bericht gestuurd naar een aantal burgerhulpverleners die een AED kunnen bedienen en in de buurt zijn.  In dat bericht wordt gevraagd om zsm de dichtstbijzijnde AED op te halen (locatie wordt gegeven). Ook de bijbehorende code om de buitenkast te openen vind je in dat bericht.  Als je dit niet weet en niet ziet staan op de kast dan gaan er kostbare minuten verloren. 

De AED open maken

Indien de AED vergrendeld is afgesloten, is het zaak om direct medewerkers in te schakelen en een BHV’er of andere beheerder de AED kast te laten openen. Is de AED niet vergrendeld opgeborgen, dan kun je de tas of koffer gewoon openmaken en beginnen met hulpverlenen. De AED is altijd voorzien van stap voor stap instructies.

AED aanschaffen

Wil jij een AED aanschaffen voor thuisgebruik? Kijk dan in de webshop van ARBO winkel. Hier vind je AED’s in diverse prijsklassen die je natuurlijk kunt bewaren en opbergen zoals je zelf wilt. Zorg er altijd voor dat de AED eenvoudig bereikbaar is en dat je deze snel en ongehinderd kunt openen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou