Hoe gebruik je een blusdeken bij een persoon?

We wensen het uiteraard niemand toe, maar helaas toont de dagelijkse realiteit aan dat nog steeds veel mensen slachtoffer worden van een nietsontziende brand. Gelukkig kunnen blusdekens de vlammen op een persoon snel doven en kan hierdoor ergere lichamelijke schade voorkomen worden.

Hoe gebruik je een blusdeken bij een persoon?

We wensen het uiteraard niemand toe, maar helaas toont de dagelijkse realiteit aan dat nog steeds veel mensen slachtoffer worden van een nietsontziende brand. Gelukkig kunnen blusdekens de vlammen op een persoon snel doven en kan hierdoor ergere lichamelijke schade voorkomen worden. Brandwonden zijn pijnlijk en vragen een lange periode van revalidatie, soms kunnen zelfs meerdere operaties nodig zijn. Allemaal zaken die liever te vermijden zijn dus. Een snelle reactie is vast en zeker aangewezen als je ziet dat een persoon slachtoffer wordt van een brand. We geven je hierna graag mee hoe je een brand op een persoon kan doven door gebruik te maken van onze blusdekens.

Het gebruik van een blusdeken in de praktijk

Ontvouw het blusdeken

Een groot voordeel aan blusdekens is dat iedereen ze kan gebruiken, je hoeft er vast en zeker geen gediplomeerd hulpverlener voor te zijn. Aan het blusdeken bevinden zich twee zwarte uiteinden. Door hieraan te trekken, zal het blusdeken zich ontvouwen en dit precies op de goede manier om klaar voor gebruik te zijn.

Hou het blusdeken tussen jezelf en de brandende persoon

Je wilt uiteraard snel de persoon in nood helpen, maar verlies hierbij nooit je eigen veiligheid uit het oog. Twee zaken zijn hierbij van belang. Een eerste aandachtspunt is om erop te letten dat je het blusdeken steeds tussen jezelf en de andere persoon houdt, zodat de vlammen niet op jou kunnen overslaan. Het tweede punt waar je zeker moet op letten is de bescherming van je handen. Dit doe je door de bovenkant van het blusdeken om je handen te draaien. Zo kun je het deken om de persoon wikkelen zonder zelf met de vlammen in contact te komen.

Wikkel het blusdeken van boven naar onder om de persoon heen

Je begint steeds met het wikkelen van het deken om de persoon van net onder het hoofd en zo naar beneden toe. Bedoeling hiervan is om te proberen het gezicht van het slachtoffer te vrijwaren van vlammen en om ervoor te zorgen dat de giftige rook niet tot bij het gezicht komt en dus niet ingeademd wordt.

Wrijf van boven naar beneden

Eenmaal het blusdeken omheen de persoon is gewikkeld, ga je voorzichtig van boven naar benden over het deken wrijven om alle vlammen beheerst en effectief te doven. Dit doe je tot je er zeker van bent dat alle vlammen gedoofd zijn en het directe gevaar geweken is.

Koel het slachtoffer af met water

Ben je er zeker van dat alle vlammen op de brandende persoon gedoofd werden, dan begint de eerste stap van het toedienen van de medische eerste hulp, namelijk het slachtoffer afkoelen met water. Blijf dit doen tot aankomst van de medische hulpdiensten die het vanaf daar van je zullen overnemen.

Veiligheid voorop met een blusdeken

Blusdeken kopen? Bekijk hier ons aanbod aan blusdekens.

 

We zouden er eigenlijk mogen van uitgaan dat iedereen zou moeten beschikken over een blusdeken dat aan de NEN-EN-1869 norm voldoet. Het kan levens redden en de kans op onherstelbare lichamelijke schade aanzienlijk verminderen. Kijk vandaag nog op om jouw eigen blusdeken te bestellen. Al onze blusdekens voldoen aan de kwaliteitsnorm en bieden je een veilig gevoel, omdat je weet dat je een persoon in nood goed zal kunnen helpen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou