Welke brandklasse zijn er en hoe ze te bestrijden?

  • Brandklasse A: Vaste stoffen
  • Brandklasse B: Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen
  • Brandklasse C: Gassen
  • Brandklasse D: Brandbare metalen
  • Brandklasse E: Vervallen in Nederland
  • Brandklasse F: Oliën en vetten

 

Wanneer er een brand woedt is het belangrijk te weten wat voor soort brand het betreft en hoe je deze het beste kan blussen. Elk soort brand heeft namelijk een andere manier van doven. Om deze reden zijn er in 2003 binnen Europa zes categorieën van brandklassen geïdentificeerd. In Nederland maken we gebruik van 5 van deze brandklassen. De klassering loopt van hoog naar laag. Hoe hoger op de lijst (A is het hoogst), hoe minder brandbaar de materialen zijn. Dit betekent dus dat categorie F zeer brandbaar is. In welke klasse de materialen vallen hangt af van onder andere de vlamtijden, temperatuurstijging en rookontwikkeling. Elke klasse heeft zijn eigen manier van blussen. Deze worden ook allemaal besproken in de BHV cursus. De categorieën zijn als volgt:

Brandklasse A: Vaste stoffen

Brandklasse A is een brand van vaste stoffen zoals je die over het algemeen in een huis of op een kantoor kunt vinden: meubilair, kleding, gordijnen en hout. Deze categorie bestaat uit brandklasse A1, waarbij het materiaal geen bijdrage levert aan het oplaaien van de brand en A2, waarbij het materiaal een beperkte bijdrage levert. Een waterblusser of een schuimblusser is voldoende voor een brand in deze klasse.

Brandklasse B: Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen

Producten die hieronder vallen zijn benzine, olie en vetten. Een waterblusser is hiervoor niet voldoende. Een sproeischuimblusser of een poederblusser is meer op zijn plaats voor een brand uit brandklasse B.

Brandklasse C: Gassen

De derde categorie, brandklasse C bestaat uit een brand van gassen zoals aardgassen of LPG. Hierbij is het erg belangrijk dat eerst de bron van het gas, de gaskraan dicht wordt gedraaid om te voorkopen dat er een gaswolk ontstaat. Deze zijn zeer explosief. De beste optie om een gas te blussen is met een poederblusser.

Brandklasse D: Brandbare metalen

Deze klassen bestaat uit metalen zoals aluminium of lithium. Denk hierbij aan batterijen die men in huis gebruikt. Er zijn speciale poederblussers voor brandklasse D.

Brandklasse E: Vervallen in Nederland (Elektrische branden)

In Nederland is deze categorie komen te vervallen. Brandklasse E duidt een elektrische brandt aan, bijvoorbeeld naar aanleiding van een kortsluiting. Omdat in dit geval het elektrische apparaat brandt en niet de elektriciteit zelf gebruiken we deze klasse niet meer in Nederland. Een soortgelijke brand valt onder Brandklasse A of B. In dit geval moet eerst de elektriciteit uitgeschakeld worden en vervolgens kan men gebruik maken van blussers voor klasse A of B. Deze branden zijn niet op te lossen met water of schuim.

Brandklasse F: Oliën en vetten

De laatste klasse bestaat uit oliën en vetten. Brandklasse F beschrijft branden die ontstaan zijn uit de hitte die is vrijgekomen van hete oliën en vetten. Belangrijk is dat een brand deze klasse enkel krijgt toegeschreven als de brandende vloeistof uit meer dan 5 liter bedraagt. De beste manier om dit soort branden te blussen is door middel van een sproeischumblusser of een vetblusser.

In onze BHV cursus en onze VCA cursus kun je meer leren over wat je precies kunt doen als er brand uitbreekt in elke brandklasse.

 

Brandblusser kopen? Bekijk onze ARBOwinkel.nl

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou