EPT

Alles weten over EPT cursussen?

ARBO centrum heeft alle kennis over stapelaar cursussen in huis. Al deze kennis delen we maar al te graag met onze bezoekers. We hebben alles over EPT cursussen op een pagina gezet. Met een klik op onderstaande button ga je naar de pagina met EPT cursussen!

Verschil tussen een EPT en een pompwagen

Ken jij het verschil tussen een EPT en een pompwagen? Het verschil kun je deels waarschijnlijk al zien. Ook als leek. Een EPT is over het algemeen een behoorlijk stuk groter dan een pompwagen. Aan de andere kant lijken ze wel sterk op elkaar en werken ze ogenschijnlijk hetzelfde. Hoe kan het dan dat je voor een EPT een certificaat nodig hebt en voor een pompwagen niet? Een EPT is een voertuig. Een pompwagen is dit niet. Waarom? Een EPT is elektrisch aangedreven en kan dus gereden worden. Een pompwagen beweeg je voort door je eigen spierkracht.

Het verschil tussen een EPT en een pompwagen uitgelegd

Een pompwagen wordt ook wel eens een palletwagen genoemd. “EPT” staat voor “elektrische pallettruck”. Ze kunnen allebei dus pallets van de grond liften en verplaatsen. Dat is ook te zien aan de lepels (wist je dat de “vorken” van een vorkheftruck of EPT/pompwagen eigenlijk lepels heten?) die zijn ontworpen om pallets op te tillen. Hier houdt de vergelijking zeker niet op, maar kijk je verder, dan zie je wel een belangrijk verschil tussen een EPT en een pompwagen.

 

Een pompwagen is uitgerust met een hydraulisch systeem waarmee je de lading van de grond kunt heffen. Dit doe je door te pompen met een hendel. Vervolgens kun je de lading verplaatsen. Dat doe je dus handmatig. Een EPT kan met een druk op de knop ladingen heffen én beschikt over elektrische aandrijving van de wielen. Dit heeft twee belangrijke verschillen: 1) Een EPT kan zwaardere ladingen vervoeren en 2) Een EPT is een voertuig.

Wel of geen certificaat?

Omdat een EPT wordt geclassificeerd als bedrijfsvoertuig, heb je een certificaat nodig om hiermee te mogen werken. Dat is bij wet zo bepaald. Omdat een EPT kan rijden én je hiermee zware ladingen kunt verplaatsen, is het werken met een EPT zeker niet zonder risico’s. Het is belangrijk dat je dit veilig kunt doen en dat je bewezen hebt een capabele bestuurder te zijn, met kennis van de risico’s.

 

Een pompwagen mag door iedereen gebruikt worden. Let wel goed op de gebruikte termen. Pompwagen, palletwagen of palletruck worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Belangrijk is dat het niet gaat om een elektrische variant. Betreft het een handbediende pompwagen, dan heb je hiervoor geen certificaat nodig.

 

Dat je geen certificaat nodig hebt, betekent natuurlijk niet dat er geen risico’s verbonden zijn aan het bedienen van een pompwagen. Wees dus altijd voorzichtig. Neem geen risico’s met te zware of te grote ladingen en houd je omgeving te allen tijde goed in de gaten.

EPT certificaat halen

Wil jij je EPT certificaat halen zodat je met een elektrische pallettruck mag werken? Schrijf je dan in voor een EPT cursus van ARBO centrum. Wij verzorgen deze cursussen op locaties door heel het land. Er is dus altijd wel een locatie bij jou in de buurt. Tijdens deze eendaagse cursus leer je alles wat je moet weten om een EPT veilig te kunnen besturen. De cursus bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Beide onderdelen worden afgesloten met een examen. Slaag jij voor je examen? Dan ontvang jij jouw EPT certificaat met een geldigheidsduur van vijf jaar.

Heb je een vraag?
Maandelijks blog
overzicht ontvangen?

Altijd een vestiging in de buurt

Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!

Alkmaar
AlkmaarMeer informatie
Lees verder
Otterkoog 93 d
1822 BX Alkmaar
Amsterdam
AmsterdamMeer informatie
Lees verder
Nieuwe Hemweg 24
1013 CX Amsterdam
Apeldoorn
ApeldoornMeer informatie
Lees verder
Stadhouders Molenweg 70A
7317 AW Apeldoorn
Arnhem
ArnhemMeer informatie
Lees verder
De Overmaat 30
6831 AH Arnhem
Breda
BredaMeer informatie
Lees verder
Koperstraat 4
4823 AG Breda
Capelle (Rotterdam)
Capelle (Rotterdam)Meer informatie
Lees verder
Essebaan 40
2908 LK Capelle a/d IJssel
Den Haag
Den HaagMeer informatie
Lees verder
Laan van Gravenmade 40
2495 AJ Den Haag
Emmen
EmmenMeer informatie
Lees verder
Hoenderkamp 20
7812 VZ Emmen
Gorinchem
GorinchemMeer informatie
Lees verder
Papland 13-K
4206 CK Gorinchem
Groningen
GroningenMeer informatie
Lees verder
Sportlaan 2
9791 LX Ten Boer
Hengelo
HengeloMeer informatie
Lees verder
Aquamarijnstraat 143
7554 NP Hengelo
Lelystad
LelystadMeer informatie
Lees verder
Koperstraat 3A
8211 AK Lelystad
Maastricht
MaastrichtMeer informatie
Lees verder
Malbergsingel 62
6218 AV Maastricht
Nijkerk
NijkerkMeer informatie
Lees verder
Stationsweg 22
3862 CG Nijkerk
Nijmegen (VCA)
Nijmegen (VCA)Meer informatie
Lees verder
Kamerlingh Onnesstraat 6b
6603 AZ Wijchen
Venlo
VenloMeer informatie
Lees verder
Columbusweg 49
5928LA Venlo
Venray
VenrayMeer informatie
Lees verder
Macroweg 22
5804 CL Venray
Waddinxveen
WaddinxveenMeer informatie
Lees verder
Nijverheidsweg 2
2742 RG Waddinxveen
Wolvega
WolvegaMeer informatie
Lees verder
Frisaxstraat 3
8471 ZW Wolvega
Zoetermeer
ZoetermeerMeer informatie
Lees verder
Aluminiumstraat 47
2718 RB Zoetermeer
Zwolle
ZwolleMeer informatie
Lees verder
Baileystraat 2-D
8013 RV Zwolle

Veelgestelde vragen

Inhoud accordeon

Voor veel mensen in de logistieke sector een bekend begrip, maar toch is het een veel gestelde vraag. Wat is een EPT? EPT is de afkorting van elektropallettruck of elektrische pallettruck ook wel genoemd: motorpallettruck of elektrische pompwagen.

Lees meer

We geven je meteen maar het duidelijke en snelle antwoord: ja, een EPT certificaat is verplicht voor iedereen die een EPT wil besturen.

Meer lezen

Bij ARBO centrum behaal je een EPT certificaat vanaf € 199,-. Dat is inclusief het doen van examen.

Meer lezen

Inhoud accordeon

Net als voor de meeste andere voertuigen is de EPT certificaat geldigheid bepaald op 5 jaar.

Wie het EPT certificaat behaalt, hoeft zich dus vijf jaar lang geen zorgen te maken over de geldigheid hiervan. Wanneer het certificaat verloopt, zul je opnieuw examen moeten doen. Slaag je wederom, dan wordt de geldigheid van je certificaat met opnieuw 5 jaar verlengd.

Een EPT is over het algemeen een behoorlijk stuk groter dan een pompwagen. Aan de andere kant lijken ze wel sterk op elkaar en werken ze ogenschijnlijk hetzelfde. Hoe kan het dan dat je voor een EPT een certificaat nodig hebt en voor een pompwagen niet? Een EPT is een voertuig. Een pompwagen is dit niet.

Meer lezen

De minimale leeftijd voor het besturen van een EPT is 16 jaar.

Meer lezen

Inhoud accordeon

Vervelend dat jij je certificaat kwijt bent! Maar het kan gebeuren. Het is belangrijk zo snel mogelijk een nieuwe (digitale) pas bij ons aan te vragen.

Aanvragen van een nieuwe (digitale) pas of digitaal certificaat kan via de mail.

Heb jij je certificaat niet bij ons gehaald? Dan kunnen wij je helaas niet helpen bij het aanvragen van een nieuwe.

Vraag nieuw certificaat aan

Een cursus kan op eigen locatie worden gevolgd. Sterker nog het is in veel gevallen zelfs aantrekkelijk. Worden er meerdere mensen tegelijk opgeleid? Dan kan het zelfs financieel voordeliger zijn.

Bovendien is het oefenen met eigen machines ook een aanrader, zo leer je nog beter om te gaan met de heftruck. Bovendien valt het samen leren ook ten goede aan de teambuilding en band onderling.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken voor een incompany cursus of vraag direct een offerte aan.

Offerte aanvragen

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.