Is een EPT certificaat verplicht?

We geven je meteen maar het duidelijke en snelle antwoord: nee, een EPT certificaat is niet verplicht. De wet bepaalt echter wel dat bestuurders van bedrijfsvoertuigen moeten kunnen aantonen dat zij over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om dit veilig te kunnen doen. Vooral wanneer er een ongeval plaatsvindt is het belangrijk dit aan te kunnen tonen. Het behalen van het een certificaat is hiervoor de ideale manier. 

Waarom een EPT certificaat?

Een EPT is een krachtig voertuig. Een zeer handig voertuig, maar ook een voertuig dat grote schade en letsel kan veroorzaken in de handen van iemand die hier niet goed om mee kan gaan. Om ervoor te zorgen dat EPTs alleen worden bestuurd door medewerkers die ook weten hoe dit veilig moet, kan het zijn dat werkgevers het hebben van een certificaat verplicht stellen.

 

Wanneer medewerkers zonder EPT certificaat de EPT besturen, kan dit niet alleen gevaarlijke situaties opleveren; je kunt hier ook voor gestraft worden. Wanneer tijdens een controle of bij onderzoek na een calamiteit blijkt dat niet bewezen kan worden dat de betrokken medewerker de EPT mocht besturen, kan dat problemen opleveren. Denk aan boetes en een verzekeraar die weigert uit te keren (en ook dit recht heeft).

Hoe kun je een EPT certificaat behalen?

Je EPT certificaat behalen doe je door het volgen van een EPT cursus. Op deze cursus leer je alle theorie die je moet kennen, maar oefen je ook in de praktijk. Bij ARBO centrum kun je de EPT basiscursus volgen op tal van locaties door heel het land. Slaag je voor deze cursus, dan ontvang je het EPT certificaat. Dit certificaat is vijf jaar geldig. Verloopt het certificaat bijna, dan kun jij je inschrijven voor een EPT herhalingscursus. Wanneer je voor die herhalingscursus slaagt, krijg je wederom een certificaat met een geldigheid van vijf jaar uitgereikt.

Een in house cursus of cursussen combineren

Bij voldoende animo vanuit de organisatie, kunnen wij ook een in-house cursus aanbieden. Zo kun je eenvoudig meerdere medewerkers tegelijk opleiden.

 

Ook is het mogelijk om een EPT cursus te combineren met een cursus voor een ander voertuig. Voor het besturen van een EPT is het EPT certificaat verplicht, maar elk voertuig heeft een eigen certificaat. Op veel plekken worden EPTs in combinatie gebruikt met bijvoorbeeld reachtrucks of heftrucks. Ook die voertuigen vereisen een eigen certificaat. Door de cursussen te combineren, kun je direct de benodigde certificaten behalen om alle door jou gewenste voertuigen te mogen besturen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

EPT certificaat kosten

EPT certificaat kosten EPT  staat voor “elektrische pallettruck”. Een elektrische pallettruck wordt gebruikt om goederen te verplaatsen in magazijnen. Hoewel het een relatief klein voertuig

Lees verder »

Waarom een EPT certificaat?

Waarom een EPT certificaat? EPT  staat voor “elektrische pallettruck”. Sommige mensen gebruiken ook wel de term elektrische pompwagen. Een elektrische pallettruck wordt, net als de

Lees verder »

Wat is een EPT?

Wat is een EPT? Een EPT is een elektrische pallettruck. Een EPT is een bedrijfsvoertuig dat veelvuldig wordt gebruikt in de transport & logistiek en

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.