Afgelopen weekend ging het helaas weer mis: een 21-jarige heftruck bestuurder overleed door een bedrijfsongeval. De heftruck waarop hij reed kantelde, belandde in de sloot en de chauffeur kwam vast te zitten onder het voertuig. Een vreselijk ongeval met diepe impact voor de nabestaanden en de collega’s van deze jonge man.

Kijkend naar de beelden die onder andere verschenen op de site van het Noordhollands Dagblad is de heftruck waarschijnlijk van de verharde weg op het onverharde gedeelte terecht gekomen en vervolgens omgevallen. De zachte slootkant kon het gewicht van het voertuig niet aan. Daarnaast lijkt de lading van de heftruck op minimaal 80 centimeter te zitten, waardoor het kantelpunt van een heftruck veel hoger ligt en het voertuig dus makkelijker instabiel wordt. Dit tragische ongeval geeft mij extra motivatie om werkgevers en werknemers te stimuleren veiligheid voorop te zetten. Veilig werken moet altijd de eerste prioriteit zijn!

Veiligheidstips bij het veilig werken met een heftruck

Rijden jouw mensen ook met heftrucks op de openbare weg? Zorg dan dat je veiligheidsmaatregelen in orde zijn. Graag deel ik een 10 tips met je zodat we samen meer heftruck ongevallen kunnen voorkomen.

 

10 heftruck veiliheidstips

  1. Check of jouw heftrucks geschikt zijn om te rijden op de openbare weg
  2. Zorg ervoor dat het rijgebied van de heftruck goed gemarkeerd is en dat obstakels zoals greppels of sloten zijn afgeschermd
  3. Zorg ervoor dat het pad waarop men rijdt minimaal de breedte heeft van twee heftrucks
  4. Vervoer de lading maximaal 20 centimeter boven de grond, zodat je kantelpunt zo laag mogelijk ligt
  5. Zorg voor een degelijke instructie door een heftruck cursus te volgen
  6. Kan je het niet goed zien? Rij dan achteruit
  7. Ga niet over het hefvermogen van de heftruck heen
  8. Meerdere heftrucks in het magazijn? Houd voldoende afstand van elkaar
  9. Ga niet rijden met een geheven mast
  10. Controleer altijd of de last goed is gestapeld

 

Wil je nog meer tips van ons om veilig te werken met een heftruck? Neem dan contact met ons op.

Bericht delen:

Verder lezen?