Tips om veilig langs de weg te werken

Werken langs de weg is één van de meest risicovolle taken, ongeacht de werkzaamheden die je uitvoert. Je werkt in een mogelijk gevaarlijke omgeving en moet niet alleen rekening houden met jezelf en eventuele collega’s, maar vaak ook met weggebruikers. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor maximale veiligheid. Dit zijn tips om veilig langs de weg te werken.

veilig werken langs de weg

Scroll om verder te lezen

Veilig werken langs de weg? Volg de cursus!

Breng de situatie van tevoren in kaart

Werken langs de weg wordt een stuk veiliger wanneer je van tevoren weet wat je kunt verwachten. Breng daarom de situatie van tevoren in kaart. Houd een meeting of toolbox en zorg ervoor dat alle betrokkenen weten wat zij kunnen verwachten.

Maak duidelijke afspraken

Maak duidelijke afspraken over wat je wel en niet doet in bepaalde situaties. Ga in op de werkzaamheden, de bijbehorende risico’s en de do’s en don’ts. Leg zo veel mogelijk scenario’s vast en zorg ervoor dat alle medewerkers weten wat er in deze scenario’s dient te gebeuren.

Zorg voor optimale zichtbaarheid

Veilig werken langs de weg valt of staat voor een groot gedeelte met de zichtbaarheid van medewerkers. Hoe beter medewerkers onder alle omstandigheden zichtbaar zijn, des te kleiner het risico op ongevallen is. 

Heel veel ongevallen vinden plaats door een gebrek aan zichtbaarheid. Dit is ontzettend eenvoudig te voorkomen door onder andere het dragen van veiligheidshesjes.

Let op elkaar

Werken langs de weg doe je zelden alleen. Maar dan ook goed gebruik van het feit dat je niet alleen bent. Bij werken langs de weg geldt dat je eigenlijk ogen in je achterhoofd zou moeten hebben. Maar die heb je niet, dus laat je collega’s een extra paar ogen zijn. Let zelf ook goed op je collega’s. Wat de één niet ziet, ziet de ander misschien wel. Door goed op elkaar te letten kunnen gevaarlijke situaties eerder worden herkend en mogelijke ongevallen worden voorkomen.

Begin met een veilig werken langs de weg cursus

Dit alles en meer leer je in onze cursus veilig werken langs de weg. (Nog) veiliger werken langs de weg, begint met het volgen van deze cursus. Je doet er waardevolle kennis en inzichten mee op om tijdens het werk te zorgen voor maximale veiligheid.

Gerelateerde producten

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshesje

Veiligheidshelm

Werkhandschoenen

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?