Tips bij het besturen van een stapelaar

Een stapelaar is een bijzonder handig voertuig dat je werk een stuk lichter maakt en versnelt. Maar het is uiteraard wel een voertuig waar risico’s bij komen kijken. Het is belangrijk dat je een stapelaar veilig bestuurt. Lees deze tips bij het besturen van een stapelaar.

Zorg altijd voor een goed zicht

Een stapelaar kan een flinke lading aan. Wat je ook vervoert: zorg er altijd voor dat je zicht nooit in het geding komt. Heb je geen vrij zicht? Zoek dan naar een andere manier om de lading te vervoeren. Wellicht kan het bijvoorbeeld in twee keer? Ongelukken omdat bestuurders dingen niet konden zien komen helaas nog steeds veel te vaak voor.

Maak je omgeving bewust van je aanwezigheid

Je kunt nog zo goed uitkijken: je bent ook afhankelijk van je omgeving. Maak je omgeving bewust van je aanwezigheid. Zorg dat mensen je kunnen zien en weten waar je naartoe gaat. Iedereen dient voldoende afstand te bewaren.

Houd altijd rekening met het maximale capaciteit

Elke stapelaar heeft een maximale capaciteit. Zorg ervoor dat je weet wat de maximale capaciteit van jouw stapelaar is. Laad nooit over deze capaciteit heen en zoek ook de grens niet op. Het is veiliger om een keertje extra te rijden dan om een risico te nemen met een te zware lading.

Haast is nooit goed

Wees jezelf ervan bewust dat je aan het werk bent met een zwaar, krachtig voertuig en een zware lading. Haast is nooit goed. Neem altijd de rust om je lading veilig en gecontroleerd te vervoeren. De meeste ongelukken gebeuren wanneer mensen haastig te werk gaan.

Meer leren? Volg de stapelaar cursus

Dit zijn slechts enkele tips bij het besturen van een stapelaar. Er zijn er nog veel meer. Deze leer je in een stapelaar cursus. Heel belangrijk: met een stapelaar cursus kun je jouw stapelaar certificaat behalen. Je moet aan kunnen tonen dat je de stapelaar veilig kunt besturen. Het certificaat is hiervoor dé manier.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?