RI&E voorbeeld

Organisaties met medewerkers zijn verplicht om een RI&E op te stellen. RI&E staat voor “Risico Inventarisatie & Evaluatie”. Dit is een belangrijk document dat bijdraagt aan de veiligheid in de organisatie en de veiligheid van de medewerkers. Maar hoe maak je een goede RI&E? Deze moet namelijk aan een aantal eisen voldoen. Aan de hand van een RI&E voorbeeld kun je zelf een RI&E samenstellen.

Scroll om verder te lezen >>

RI&E gesprek aanvragen?

Een goed RI&E voorbeeld geeft houvast

Een RI&E is een allesomvattend document op het gebied van bedrijfsrisico’s en bijbehorende preventie. Het is logisch dat je op zoek bent naar een goed RI&E voorbeeld. Dit geeft houvast en zorgt ervoor dat je geen belangrijke dingen vergeet. Bij het samenstellen van een RI&E is het van cruciaal belang om zo grondig mogelijk te werk te gaan. Elk geconstateerd risico dient te worden vastgelegd, omschreven en te worden geëvalueerd. Het doel moet zijn om het risico volledig in kaart te brengen. Dit houdt in: een gedetailleerde omschrijving van het risico, waarom dit risico er is, hoe het kan ontstaan en welke maatregelen worden getroffen om dit risico te beperken en eventuele hieruit voortvloeiende gevolgen adequaat aan te pakken.

Een voorbeeld is niet heilig

Uit het bovenstaande blijkt wel dat een RI&E voorbeeld weliswaar een goede leidraad is, maar dat het ook niet heilig is. Je kunt het niet klakkeloos overnemen. Want elk bedrijf is verschillend, dus ook elke RI&E is anders. Een goede RI&E is uiteraard volledig afgestemd op de organisatie.


Daarom is het goed om voorbeelden te gebruiken, maar dien je zeker ook zelf goed na te denken. Betrokkenheid is belangrijk. Werk aan de RI&E met – indien van toepassing – medewerkers van alle afdelingen. Al deze mensen kennen het bedrijf door en door en kunnen vertellen over specifieke risico’s op hun afdeling.

Waarom een RI&E bij ARBO centrum?

Hulp van ARBO centrum

Je kunt op diverse plekken online een goed RI&E voorbeeld downloaden. Heb je meer hulp nodig, dan staat ARBO centrum voor je klaar. Onze specialisten maken graag samen met jou de perfecte RI&E voor jouw organisatie. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?