Om deze redenen laat jij jouw medewerkers een rolsteiger certificaat halen

Veiligheid verdient op het werk altijd de aandacht. Zo simpel is het. Maar in sommige gevallen geldt dit nog net iets meer dan in andere gevallen. Bijvoorbeeld bij het werken met rolsteigers. Hier wordt op het gebied van veiligheid de laatste jaren steeds meer aandacht aan besteed en dat is een goede zaak. Zo dienen rolsteigerbouwers sinds enkele jaren in het bezit te zijn van een certificaat. Dit biedt zekerheid: je weet dat de steiger is opgebouwd door mensen die weten hoe dit moet. Maar ook medewerkers die op de rolsteiger werken, dienen natuurlijk kennis te hebben van veiligheid. Om deze redenen laat jij jouw medewerkers een rolsteiger certificaat halen.

Scroll om verder te lezen >>

Rolsteiger groepstraining volgen?

Laat je nummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor de mogelijkheden.

Je bewijst dat ze kundig zijn

Wanneer medewerkers hun rolsteiger certificaat hebben, kun je te allen tijde bewijzen dat zij voldoende verstand hebben van veiligheid om verantwoordelijk op de rolsteiger te kunnen werken. Stel dat er iets gebeurt: je wilt dan als werkgever (en werknemer) wél kunnen bewijzen dat dit niet het gevolg was van onkunde. Je hebt bepaalde verplichtingen wanneer je op een rolsteiger werkt. Eén hiervan is dat je dit veilig kunt doen. Door het certificaat te behalen, voldoe je aan je verplichtingen.

Werken op een rolsteiger is soms niet zo eenvoudig

Het lijkt zo simpel: je bouwt een rolsteiger op om op de juiste hoogte veilig aan een pand te kunnen werken. Maar zo eenvoudig is het niet. Er zijn namelijk nogal wat regels waar je rekening mee dient te houden. Weet jij bijvoorbeeld het verschil tussen de platformhoogte en werkhoogte? En wat de maximale hoogtes zijn? En wanneer moet je de steiger extra zekeren? Om goed te werken met en rolsteiger, is deze kennis cruciaal. Deze kennis heb je paraat wanneer je jouw certificaat hebt behaald.

Leer onveilige situaties herkennen

Je rolsteiger certificaat behalen, betekent niet alleen dat je droge regels leert. Je leert ook kritisch kijken naar situaties en omstandigheden. Zo leer je onveilige situaties herkennen. Want hoe je het ook wendt of keert: werken op een rolsteiger brengt altijd risico’s met zich mee. Bepaalde risico’s zijn te voorspellen, maar andere risico’s niet, of minder. Want wat doe je bijvoorbeeld wanneer er ineens een wind opsteekt? Dankzij de kennis die je op hebt gedaan bij het behalen van je certificaat, ben je in staat om op tijd onveilige situaties te herkennen en on the spot de juiste beslissingen te maken.

Werken op een rolsteiger is soms niet zo eenvoudig

Heb jij medewerkers die werken op een rolsteiger? Zorg er dan voor dat zij dit veilig kunnen doen en schrijf hen in voor een cursus van ARBO centrum zodat zij hun rolsteiger certificaat behalen.

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?