Het nut van een RI&E

Bedrijven met medewerkers in dienst zijn verplicht om een RI&E op te stellen: een ‘risico inventarisatie & evaluatie’. Kortom: je moet dit doen. Maar waarom? Deze verplichting is er natuurlijk niet zomaar. Dit is het nut van een RI&E.

Het nut van een RI&E

Scroll om verder te lezen

Een RI&E laten maken? Dat kan!

Het dwingt je tot nadenken over veiligheid in de brede zin van het woord

Bij het opstellen van de RI&E word je gedwongen om goed na te denken over de veiligheid binnen het bedrijf. Het doel van de RI&E is om alle bekende risico’s in kaart te brengen. Daar wordt het bedrijf natuurlijk veiliger van, want je denkt niet alleen na over de aanwezige risico’s, maar ook over de manieren om die risico’s te voorkomen of te beperken.

Je blijft scherp op nieuwe risico’s

Wij zeggen altijd: je RI&E is een levend document. De risico’s in het bedrijf blijven zelden langere tijd exact gelijk. Er zijn tal van zaken die van invloed kunnen zijn op de risico’s. Denk aan het aanbieden van nieuwe diensten, grote personeelsmutaties of een verhuizing naar een nieuw pand. Door de RI&E is er kennis van risico’s aanwezig in de organisatie waardoor nieuwe of gewijzigde risico’s sneller kunnen worden gedetecteerd.

Oplossingen zijn van tevoren uitgedacht

Wij schreven zojuist al dat je voor de RI&E niet alleen nadenkt over de aanwezige risico’s, maar ook over manieren om die risico’s te beperken of uit te sluiten. Kortom: je denkt direct al na over oplossingen. Dat schept duidelijkheid. Je weet namelijk van tevoren al wat de stappen en handelingen zijn wanneer er zich een bepaald scenario voordoet.

Iedereen kan ‘m inzien

De RI&E is een document dat voor alle medewerkers inzichtelijk dient te zijn. Doe hier je voordeel mee. Geef de RI&E een actieve rol in de organisatie. Bijvoorbeeld door het onderdeel te laten zijn van de onboarding van nieuwe medewerkers. Zo leren zij direct alles over risico’s en risicobeheersing op het werk.

Logboek brengt inzicht in veiligheid

Een verplicht onderdeel van de RI&E is een logboek waarin alle calamiteiten en scenario’s, waarin beschreven risico’s hebben gespeeld, worden gemeld. Zo blijf je automatisch nadenken over veiligheid en werken aan de verdere verbetering hiervan. De functie van het logboek is natuurlijk om ervoor te zorgen dat gemelde scenario’s niet opnieuw plaatsvinden of wat er gedaan kan worden om de kans hierop te beperken.

RI&E laten opstellen?

Wil jij een RI&E laten opstellen? De specialisten van ARBO centrum helpen je graag hierbij. Samen brengen wij alle risico’s in kaart en zorgen wij ervoor dat deze correct worden beschreven en dat alle verplichte onderdelen van de RI&E goed worden verwerkt.

Meer nieuws lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.