Een frisse blik op veiligheid? Download onze gratis veiligheidschecklist!

Een frisse blik op veiligheid

Elke organisatie wil dat werknemers veilig aan het werk zijn. Dit vergt alleen wel constante aandacht. Denk hierbij aan de certificering die op orde dient te zijn, EHBO middelen voor de BHV, persoonlijke beschermingsmiddelen als helmen en harnassen die periodieke controle behoeven en last but not least: de werkplekken moeten vooral ook zo vrij mogelijk zijn van risico’s.  

Toch kan het na verloop van tijd een uitdaging worden om alles up-to-date te houden. Zijn je certificeringen nog geldig? Heb je de juiste en voldoende  op voorraad? Klopt de controle op de verloopdatums nog? Kortom: ben jij up-to-date?

Veilig aan het werk

Soms kan het overzicht in de noeste praktijk behouden lastig zijn.  Geen zorgen, wij helpen je namelijk op weg naar een compleet veilige werkomgeving. Download gratis de handige veiligheidschecklist en ontdek binnen 1 minuut of jij en je team veilig en goed voorbereid aan de slag kunnen. Werkplekken behoeven regelmatige controle op risico’s. Zijn deze nog voorzien van de juiste veiligheidsmaatregelen?

Door risico’s te beoordelen identificeer je nieuwe gevaren, en kan je passende maatregelen nemen. Wanneer je exact in kaart krijgt wat de risico’s zijn dan kun je deze ook doelgerichter aanpakken en zo de kans op ongelukken en gezondheidsklachten sterk verkleinen. Dit leidt tot een vermindering van verzuim, efficiënter werken en gemotiveerde werknemers.

Veiliger werken: een levendig proces

Elk bedrijf met personeel moet inventariseren of en hoe het werk gevaarlijk of ongezond kan zijn voor medewerkers. Dit begint met het identificeren van mogelijke gevaren en het maken van plannen om deze te verminderen. Dit wordt vastgelegd in een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en het plan van aanpak. Voor de risico’s stel je procedures op om te handelen als er iets gebeurt en bepaal je welke organisatie daarvoor nodig is in een BHV-plan.

 

In de RI&E dient ook een Plan van aanpak (PVA) te zijn opgenomen waarin is beschreven welke maatregelen een werkgever en de BHV organisatie gaat nemen om de geconstateerde risico’s aan te pakken.  Deze taken dragen bij aan het waarborgen van de veiligheid en het beperken van de gevolgen bij noodsituaties. BHV-ers dienen dus goed getraind zijn en regelmatig te oefenen om hun vaardigheden op peil te houden. Deze verantwoordelijke taak is ook een waardevolle bijdrage aan de veiligheid op de werkvloer.

Persoonlijke bescherming

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) spelen een grote rol bij de veiligheid. Zijn de helmen, handschoenen en brillen nog in goede staat? Controleer regelmatig of de PBM’s nog voldoen en zorg voor voldoende voorraad om werknemers te beschermen.

Veiligheidsartikelen

Ook veiligheidsartikelen zoals brandblussers, AED’s en EHBO-koffers vereisen periodieke controle en keuring. Dit voorkomt dat ze tijdens een noodgeval niet functioneren. Fabrikanten adviseren veiligheidsproducten tijdig te vervangen en regelmatig te keuren, zodat de werkplek altijd veilig blijft.

Ben jij up to date?

Met de checklist van ARBO centrum zorg je ervoor dat je niets over het hoofd ziet. Wij helpen je namelijk op weg naar een compleet veilige werkomgeving. Met deze checklist ontdek je direct of jij en je team goed voorbereid en veilig aan de slag kunnen. Een aantal voorbeelden uitgelicht

  1. Certificeringen – Zijn alle certificaten van je medewerkers nog geldig? Dit is cruciaal voor zowel de veiligheid als de wetgeving.
  2. Risico’s minimaliseren – Regelmatig controleren van werkplekken op gevaren voorkomt ongelukken. Voer risicobeoordelingen uit om nieuwe risico’s tijdig te herkennen.
  3. Persoonlijke Bescherming – PBM’s zoals helmen, handschoenen en brillen moeten in topconditie zijn. Controleer regelmatig of deze nog voldoen en vul je voorraad op tijd aan.
  4. Veiligheidsproducten – Brandblussers, AED’s en EHBO-koffers moeten altijd goed functioneren. Laat ze regelmatig keuren, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.

 

Houd het simpel, houd het veilig

Wil je zeker zijn van een veilige werkplek? Download de complete veiligheidschecklist 

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.