Dit is wat een RI&E inhoudt

Je hebt misschien wel van de RI&E gehoord. RI&E staat voor “Risico Inventarisatie & Evaluatie”. De RI&E is één van de belangrijkste bedrijfsdocumenten op het gebied van veiligheid. Maar wat is een RI&E precies? Dit is wat een RI&E inhoudt.

Dit is wat een RI&E inhoudt

Scroll om verder te lezen

Een RI&E laten maken? Dat kan!

Wettelijk verplicht document

Het is belangrijk om te weten dat een RI&E verplicht is voor bedrijven met medewerkers in dienst. De RI&E is bedacht om de veiligheid in het bedrijf te vergroten. Wat houdt dit dan concreet in?

 

De RI&E is hét document dat risico’s in het bedrijf beschrijft. De RI&E moet zo uitgebreid mogelijk te zijn. Er moet worden nagedacht over alle risico’s die medewerkers lopen: groot en klein. Bij al deze risico’s wordt beschreven wanneer hier sprake van is. Ook wordt bij elk risico beschreven wat er in het bedrijf gedaan wordt om het risico te voorkomen of verminderen. Daarnaast wordt vastgelegd wat er gebeurt wanneer er concreet sprake is van het beschreven risico. Hoe handelt iedereen, en wie is waarvoor verantwoordelijk?

Basis voor goede veiligheid

Met een goede RI&E zorg je voor een basis voor goede veiligheid. Je laat zien dat er over alle risico’s is nagedacht. Bedrijven en omstandigheden veranderen. Risico’s kunnen dus ook veranderen.

De RI&E is nooit af. Het is belangrijk dat nieuwe risico’s of veranderingen in het document worden verwerkt. Zo blijf je zorgen voor goede veiligheid. Het is ook belangrijk dat iedereen de RI&E in kan zien. Maak medewerkers bewust van de RI&E. Dat geldt ook voor nieuwe medewerkers.

Goed omgaan met calamiteiten

Omdat de RI&E je dwingt om na te denken over risico’s worden gevolgen beperkt. Als het goed is weet je dankzij de RI&E wat er moet gebeuren bij een calamiteit of ongeval. Zo kun je sneller handelen. Schade en letsel kunnen zo (zo veel mogelijk) worden voorkomen. Een verplicht onderdeel van de RI&E is het logboek: er moet worden gemeld wanneer een bepaald risico zich heeft voorgedaan en hoe er is gehandeld.

Hulp bij het opstellen van een RI&E

Een RI&E opstellen kun je zelf doen. Dit is misschien niet makkelijk. Daarom kun je de hulp inschakelen van een expert. De specialisten van ARBO centrum zijn je graag van dienst. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij kunnen samen met jou of voor jou een volledige RI&E opstellen die aan alle eisen voldoet.

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?