De nadelen van zelf een RI&E opstellen

Alle bedrijven met medewerkers in dienst zijn wettelijk verplicht om een RI&E op te stellen. Een RI&E staat voor “Risico Inventarisatie & Evaluatie.” Hoewel het verplicht is om deze te hebben, is het niet verplicht om deze door iemand anders te laten maken. Je kunt als bedrijf zelf een RI&E opstellen. Is dat verstandig? Het ene bedrijf kan dit wel, het andere niet. Denk er goed over na. Dit zijn de nadelen van zelf een RI&E opstellen.

RI&E

Scroll om verder te lezen

Een RI&E laten maken? Dat kan!

Het kost flink wat tijd en capaciteit

Een RI&E is een behoorlijk omvangrijk document. In het opstellen hiervan gaat flink wat tijd zitten. Het kan je als organisatie dan ook best wel wat tijd en flink wat capaciteit kosten. Kun je deze tijd en capaciteit missen? Het maken van een RI&E moet niet worden onderschat. Vraag je daarom goed af of je de middelen in huis hebt om dit probleemloos te verzorgen. Je wilt een goede RI&E, maar je wilt ook dat alle werkzaamheden normaal doorgaan. Je moet dus zeker weten dat je tijd en mensen kunt missen.

Je ziet misschien belangrijke punten over het hoofd

Een goede RI&E opstellen betekent dat je alle risico’s en aandachtspunten in het bedrijf moet kennen. Waarschijnlijk ken je er heel veel, zo niet bijna allemaal. Maar juist in dit bijna kan de crux schuilen. Want zie je geen zaken over het hoofd? Zelf een RI&E opstellen betekent dat je de kritische blik van een buitenstaander mist.

Je loopt het risico dat je zaken over het hoofd ziet. Door een externe specialist bij te betrekken, verklein je de kans dat je die zaken over het hoofd ziet.

Hoe weet je zeker dat je RI&E aan alle eisen voldoet?

Een RI&E moet aan aardig wat eisen voldoen. Hoe weet je zeker dat je RI&E aan alle eisen voldoet? Natuurlijk kun je dit controleren aan de hand van voorbeelden er regels. Maar dan nog weet je dit waarschijnlijk niet helemaal zeker. Schakel je een specialist in om je RI&E op te stellen, dan kun jij er wel op vertrouwen dat aan alle voorwaarden en regels is voldaan.

Hulp van ARBO centrum

Kortom: zelf een RI&E opstellen kent echt wel wat nadelen. Daarom is het voor veel bedrijven het overwegen waard om een specialist in te schakelen. Ben jij op zoek naar goede specialist voor het opstellen van jouw RI&E? De specialisten van ARBO centrum staat voor je klaar. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?