Beroepen waarvoor een cursus NEN 3140 gevolgd moet worden

NEN 3140 is er voor het werken aan elektrische installaties onder laagspanning en elektrische gereedschappen. Betekent dit dat iedereen die met dergelijke apparaten werkt, een NEN 3140 cursus gevolgd moet hebben? Nee. Want als dat zo zou zijn, dan zou vrijwel iedereen zo’n cursus moeten volgen. Want wie werkt er nu niet met deze apparaten? Computers tellen bijvoorbeeld ook. NEN 3140 is er voor iedereen die werkt áán deze apparaten. Ook al is dit incidenteel. Wat zijn dan beroepen waarvoor een cursus NEN 3140 gevolgd moet worden?

NEN 3140 cursus

Wat zijn de beroepen waarvoor een cursus NEN 3140 gevolgd moet worden?

Er zijn heel veel beroepen waarvoor een cursus NEN 3140 gevolgd moet worden. Denk aan alle beroepen waarbij er gewerkt wordt met elektrische installaties en/of elektrische handgereedschappen. In de praktijk kan het dan gaan om een elektromonteur, een installateur, maar bijvoorbeeld ook om een conciërge van een school.

Het hoeft niet te gaan om de kern van het beroep

Om dat laatste voorbeeld wat meer te verduidelijken: het hoeft niet te gaan om de kern van het beroep. Een conciërge op een school is in de regel meestal geen opgeleide technicus. Hij of zij voert zeer uiteenlopende taken uit. Het kan natuurlijk zo zijn dat een conciërge een keer een elektrisch apparaat moet repareren. Dan moet hij/zij wel een NEN 3140 certificaat hebben.

Mag je dan niets zonder certificaat?

Voor een beroep als conciërge is het niet verplicht om een NEN 3140 certificaat te hebben. Je hoeft dan geen NEN 3140 cursus gevolgd te hebben. Handig is dit wel. Want doe je dit niet, dan betekent dit dat je geen werkzaamheden uit mag voeren waarvoor NEN 3140 geldt.

 

In de basis kun je dus stellen dat beroepen waarbij werken aan elektrische installaties tot de kernactiviteiten behoort NEN 3140 nodig hebben. Voor alle overige beroepen is dat niet het geval, maar het kan dus wel handig zijn.

Wil jij een NEN 3140 cursus volgen?

Wil jij een NEN 3140 cursus volgen? Dat kan bij ARBO centrum. Voor het volgen van de NEN 3140 VOP (Voldoende Onderricht Persoon) cursus heb je geen voorkennis of vooropleiding nodig. Schrijf je vandaag nog in voor een cursus bij jou in de buurt.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten Werkgevers stellen jaarlijks miljarden beschikbaar voor opleidingen en trainingen voor personeel. Dit budget wordt ingezet voor verschillende doeleinden, waaronder loopbaancoaching en

Lees verder »
Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?