Ben jij ZZP’er? Dit moet je weten over VCA VOL

Je weet als ZZP’er misschien al wel dat je VCA nodig hebt. VCA is er niet alleen voor werknemers in loondienst. Ook wanneer jij als ZZP’er wordt ingehuurd, moet je aan de VCA verplichting voldoen. Ten minste: wanneer je werkzaamheden uitvoert in een sector waar voor deze werkzaamheden VCA geldt. Maar dat is niet alles. Waar veel medewerkers mogen werken met VCA basis moet jij als ZZP’er VCA VOL hebben. Dit is wat je weten moet over VCA VOL.

Wat is het verschil tussen VCA-B en VCA VOL?

Wat is precies het verschil tussen VCA basis en VCA VOL? Het verschil zit met name in de focus. Waar VCA-B zich richt op je eigen veiligheidheid en risico’s voor gezondheid en milieu, trekt VCA VOL dit breder. “VOL” staat voor “Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden.” Het verschil tussen VCA basis en VCA VOL is dat VCA VOL is bedoeld voor medewerkers die ook leiding geven aan een team. Je bent dan niet alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van je teamleden.

 

Het resultaat hiervan is dat VCA VOL voor een groot gedeelte gelijk is aan VCA basis. VCA VOL kent wat extra aandachtspunten die zich richten op de kennis die je nodig hebt om de veiligheid van je team te waarborgen.

Waarom moet een ZZP’er dan VCA VOL hebben?

Dat je als ZZP’er VCA moet hebben is veel ZZP’ers wanneer zij voor zichzelf starten al bekend. Dat dit altijd VCA VOL moet zijn niet. Waarom moet een ZZP’er dan VCA VOL hebben? Dat is nu eenmaal bepaald. Als ZZP’er ben je eigen baas. Zo word je ook gezien: als iemand met een mate van eindverantwoordelijkheid. Ook als je in de praktijk geen team leidt of mensen aanstuurt. Om te zorgen voor goede veiligheid wordt je als ZZP’er als het ware automatisch hoog ingeschaald.

Schrijf je in voor de VCA VOL cursus

Ben jij ZZP’er en moet jij nog je VCA VOL certificaat halen? Schrijf je dan direct in bij ARBO centrum. Onze ervaren docenten leren je alles wat je weten moet. Je kunt je ook inschrijven voor de VCA VOL cursus als je nog geen basiscertificaat hebt.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?