5 tips om veilig in een magazijn te werken

In een magazijn werken brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Gelukkig gaat het bijna altijd goed. Dat is te danken aan aandacht voor veiligheid. Iedereen is verantwoordelijk voor veiligheid: het bedrijf, maar ook alle medewerkers. Hierbij 5 tips om veilig in een magazijn te werken. Houd hier altijd rekening mee.

Lees verder >>

PBM artikelen aanschaffen?

Leer onveilige situaties herkennen

Je kunt alleen veilig werken in een magazijn als je weet wat wel en niet veilig is. Je moet dus onveilige situaties kunnen herkennen. Deze moeten worden voorkomen en/of opgelost. Je zult daar niet altijd zelf voor kunnen zorgen. Daarom is het belangrijk dat iedereen die in het magazijn werkt bijdraagt aan de veiligheid. Met elkaar zorg je voor een veilige werkomgeving.

2. Borden en pictogrammen

Borden en pictogrammen zijn belangrijk om bepaalde gevaren aan te geven. Denk hierbij aan een heftruck pictogram, een waarschuwingspictogram of uitkijken voor handbeklemming. Zo kan de persoon hier rekening mee houden en er direct naar handelen. Omdat deze persoon weet dat een bepaalde handelingen gevaarlijk kan zijn, zal hij preventiever te werk gaan. Dit vermindert de kans op ongevallen.  

Wees zichtbaar

Veiligheid valt of staat in veel gevallen met zichtbaarheid. Te veel ongevallen in magazijnen gebeuren omdat medewerkers niet goed zichtbaar zijn tijdens hun werkzaamheden. Draag daarom opvallende kleding, zoals veiligheidshesjes. Het is ook aan het bedrijf om gevaarlijke plekken of punten duidelijk te markeren.

Zorg dat iedereen regels en afspraken kent

In een gemiddeld magazijn werken veel mensen. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van je collega’s. Andersom geldt dat ook. Daarom is het belangrijk dat iedereen op de hoogte is van de veiligheidsregels en -afspraken. Alleen dan kun je samen zorgen voor goede veiligheid.

Behaal de juiste certificaten

De kans is groot dat er in jouw magazijn wordt gewerkt met voertuigen zoals heftrucks, reachtrucks, EPT’s of orderpicker trucks, om maar een paar voorbeelden te noemen. Het is van groot belang dat deze voertuigen alleen worden bestuurd door medewerkers die hebben bewezen capabel te zijn. De beste manier om dit te doen is door het certificaat van het bijbehorende voertuig te halen. Wil jij een bedrijfsvoertuig kunnen besturen? Haal dan altijd eerst je certificaat. Bij ARBO centrum kun je voor alle voertuigen het officiële certificaat behalen via een cursus. Onze cursisten geven ons gemiddeld een 9 en kennen een slagingspercentage van meer dan 95%.

BHV- en brandblusmiddelen moeten in orde zijn

Als er dan toch sprake is van een ongeval of calamiteit moet je natuurlijk alles in huis hebben om de schade te beperken. Om veilig in een magazijn te kunnen werken moeten er goede (en voldoende) veiligheidsartikelen en -systemen zijn. Denk aan brandblussers, rook- en brandmeldinstallaties en EHBO koffers.

Gerelateerde producten

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshesje

Werkhandschoenen

Veiligheidshelm

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?