3 tips bij het maken van een RI&E

De RI&E is een belangrijk en verplicht document. Je zult begrijpen dat het belangrijk is dat dit document aan alle eisen voldoet. Een goede RI&E draagt bij aan de veiligheid in het bedrijf. Je kunt een RI&E zelf opstellen. Waar moet je op letten? Dit zijn 3 tips bij het maken van een RI&E.

Nooduitgang bord

Scroll om verder te lezen

Liever eenn RI&E laten maken? Dat kan!

Betrek vertegenwoordigers van alle afdelingen bij het maken van de RI&E

De RI&E draait om het beheersen van en het zorgen voor veiligheid in het hele bedrijf. Zorg er dan ook voor dat het hele bedrijf hierbij wordt betrokken. Het is verstandig om vertegenwoordigers van alle afdelingen input te laten geven voor de RI&E. Op die manier vergroot je de kans dat je in één keer een compleet plan maakt. Natuurlijk is het voor het overzicht niet handig als iedereen zich ermee bemoeit. Wijs daarom hoofdverantwoordelijke medewerkers aan en laat hen goed communiceren met de juiste personen. De juiste personen zijn de medewerkers van afdelingen je het beste feedback kunnen geven over de veiligheid.

Gebruik goede voorbeelden uit de eigen branche

Je hoeft het wiel niet altijd opnieuw uit te vinden. Je kunt gebruik maken van goede voorbeelden. Doe dit dan ook. Gebruik voorbeelden van een goede RI&E uit je eigen branche.

Je hebt dan niet alleen een leidraad bij het opstellen van de RI&E maar vergroot ook de kans dat alle belangrijke punten en details aan bod komen. Misschien zie je in zo’n voorbeeld wel iets wat ook voor jou in het bedrijf relevant is. Dit was je misschien anders in eerste instantie vergeten.

Laat een expert je RI&E opstellen of controleren

Je kunt een RI&E zelf opstellen. Je kunt ook rekenen op hulp. Natuurlijk kost het geld om een expert te betrekken bij je RI&E. Aan de andere kant heb je dan wel de zekerheid dat je in één keer een goede RI&E krijgt. Je zou zo kunnen redeneren: uiteindelijk kost het misschien meer geld wanneer je achteraf nog heel veel moet knutselen aan de RI&E. Dat kost allemaal waardevolle uren. Een expert die RI&E opstelt of controleert biedt je zekerheid en kwaliteit. De specialisten van ARBO centrum helpen je hier graag mee. Neem contact met ons op voor meer informatie en om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?