3 Risico’s van werken langs de weg

Werken langs de weg kent, net als veel andere werkzaamheden, uiteraard risico’s. In het geval van werken langs de weg, zijn er echter ook specifieke risico’s waar je bij veel andere werkzaamheden niet of in mindere mate mee te maken krijgt. In deze blog richten wij ons dan ook niet op algemene risico’s, maar kijken wij specifiek naar 3 risico’s van werken langs de weg die je in de meeste andere sectoren en werkzaamheden niet tegenkomt.

Veilig werken langs de weg

Scroll om verder te lezen

Veilig werken langs de weg? Volg de cursus!

Een van de grootste risico’s van werken langs de weg: het handelen van anderen

Wanneer je werkt langs de weg, doe je er natuurlijk alles aan om dit zo veilig mogelijk te doen. Een belangrijk risico bij werken langs de weg, is echter nooit helemaal te beperken of uit te sluiten. Je bent namelijk deels afhankelijk van anderen. Niet alleen van collega’s, maar ook van verkeersdeelnemers. Denk aan automobilisten. Je kunt nog zo goed je best doen om voor veilige omstandigheden te zorgen: een moment van onoplettendheid van een weggebruiker, kan voor jou (grote) risico’s vormen. Daarom is het zo belangrijk dat je zorgt voor goede signalering langs de weg. Maak gebruik van borden en afbakeningen om een veilige situatie te creëren.

Verminderde zichtbaarheid

Werken langs de weg betekent maar al te vaak dat je ook werkt onder omstandigheden die niet optimaal zijn. In het donker, bijvoorbeeld. Of in regen of mist. Verminderde zichtbaarheid is een groot risico van werken langs de weg.

Zorg er daarom altijd voor dat je optimaal zicht hebt, bijvoorbeeld door het dragen van een helm met verlichting, maar ook dat je zelf goed zichtbaar bent onder alle omstandigheden. Dit doe je bijvoorbeeld met veiligheidshesjes. Dankzij de felle kleur ben je optimaal zichtbaar en in het donker zorgen reflecterende strepen ervoor dat licht wordt weerkaatst en je daardoor ook perfect zichtbaar bent.

Het risico op valschade

Het dragen van een veiligheidshelm is bij werken langs de weg absoluut aan te raden. Je weet nooit uit welke hoek eventueel gevaar komt. Letterlijk en figuurlijk. Je werkt misschien in de omgeving van bomen, maar ook met constructies en borden boven je. Een veiligheidshelm beschermt je hoofd tegen een gevaarlijke impact.

Gerelateerde producten

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshesje

Veiligheidshelm

Werkhandschoenen

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?