3 redenen om medewerkers VCA te laten halen

In tal van sectoren is VCA verplicht. VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. Dit is het alom erkende en gebruikte middel om aan te tonen dat medewerkers beschikken over de noodzakelijke kennis om hun werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren. Mocht je nog twijfelen over het VCA laten certificeren van je medewerkers, lees dan vooral verder. Dit zijn namelijk 3 redenen om medewerkers VCA te laten halen.

Waarom VCA

Scroll om verder te lezen

Plan een VCA groepstraining in voor jouw werknemers!

Het helpt je aantonen dat je aan verplichtingen voldoet

Rondom VCA is nog wel eens discussie. Is VCA nu verplicht of niet? Nergens in de wet staat namelijk dat medewerkers in het bezit dienen te zijn van een VCA certificaat. Echter: de wet stelt wel dat medewerkers moeten kunnen aantonen dat zij capabel zijn. Dit is dé reden waarom VCA alom als verplicht wordt gezien. Je hebt namelijk een middel nodig om aan te tonen dat je aan je wettelijke verplichtingen voldoet, en VCA is hiervoor het middel bij uitstek.

 

Door medewerkers hun VCA te laten halen, voorkom je discussies of moeilijke situaties tijdens inspecties of na een calamiteit. Je kunt direct aantonen dat je medewerkers capabel zijn.

Ook voor freelancers

Goed om te weten: de VCA verplichting is er óók voor freelancers. Niet alle werkgevers zijn hiervan op de hoogte. Werk jij met freelancers, dan is het dus net zo belangrijk om ook hen hun VCA te laten halen, mochten zij dat nog niet gedaan hebben.

Toekomstklaar

Laat je jouw medewerkers VCA halen, dan ben je klaar voor de toekomst. VCA is namelijk tien jaar geldig. Dit betekent dat medewerkers zorgeloos een stap kunnen maken of een nieuwe functie uit gaan voeren. Het kan namelijk goed zo zijn dat een medewerker nu nog een functie uitoefent waarvoor VCA niet vereist is, maar de ambitie heeft om een functie te gaan vervullen waarbij dit wel zo is. In dat geval is het fijn als hij/zij al een geldige VCA heeft.

 

Los van deze 3 redenen om medewerkers VCA te laten halen, is dit natuurlijk ook gewoon goed voor de uitstraling van het bedrijf. Een bedrijf dat aan VCA-verplichtingen voldoet, straalt professionaliteit uit. Naar de buitenwereld toe, maar in de eerste plaats naar klanten/opdrachtgevers toe. En dat is belangrijk. Omdat iedereen zich realiseert hoe belangrijk VCA is, nemen je kansen om goede klanten en opdrachten binnen te halen aanzienlijk toe wanneer jij als organisatie laat zien VCA te omarmen en te investeren in kennis en veiligheid.

Medewerkers opleiden

Wil jij medewerkers laten opleiden en hun VCA laten halen? Schrijf hen dan in voor een VCA cursus van ARBO centrum. Dit kan op één van onze vele locaties, of – bij voldoende kandidaten – in company.

Gerelateerde producten

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshesje

Veiligheidshelm

Werkhandschoenen

Meer blogs?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?