3 Redenen om je RI&E jaarlijks te laten controleren

De meeste bedrijven zijn verplicht om een RI&E op te stellen, een Risico Inventarisatie & Evaluatie. De RI&E is de ruggengraat van de veiligheid in de organisatie. Dus: je hebt hier veel tijd in geïnvesteerd, alle verplichte onderdelen zijn behandeld en de documenten zijn goedgekeurd. Klaar dus, toch? Nou, nee. Hier zijn 3 redenen om je RI&E jaarlijks te laten controleren.

Waarom een RI&E laten controleren

Lees verder >>

Wil je een RI&E aanvragen?

Een belangrijke reden om je RI&E jaarlijks te laten controleren: nieuwe en gewijzigde risico’s

Een bedrijf blijft zelden onveranderd. Zelfs van jaar tot jaar kunnen er belangrijke wijzigingen plaatsvinden. Daarom is het belangrijk om je RI&E jaarlijks te laten controleren. Het kan namelijk goed zo zijn dat er in de loop der tijd bepaalde risico’s bij komen, of dat bestaande risico’s wijzigen. Denk aan gewijzigde diensten of nieuwe werkwijzen, maar ook nieuw personeel of een uitbreiding van het pand. Een verhuizing is natuurlijk helemaal een reden om de RI&E direct opnieuw te laten controleren.

Ook veiligheidsinzichten wijzigen

Goede veiligheid draait allemaal om voortschrijdend inzicht. Kennis en opvattingen over veiligheid ontwikkelen met de jaren. Kijk maar eens terug naar hoe het een jaar of tien geleden met de veiligheid in jouw sector gesteld was. Dingen die destijds nog als veilig werden bestempeld, vereisen nu misschien extra aandacht. Zulke veranderingen vinden natuurlijk niet van de ene op de andere dag plaats. Vaak gaat dit geleidelijk. Juist daarom is het jaarlijks laten controleren van je RI&E een goed plan. Je kunt op die manier snel en adequaat inspelen op veranderingen en nieuwe inzichten en eventuele problemen voor zijn.

Gemoedsrust en uitstraling naar medewerkers

Wij kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: de RI&E is een levend document. Niet alleen omdat het wordt aangevuld en omdat het een logboek bevat waarin calamiteiten worden gemeld (en wat er vervolgens aan stappen ondernomen is), maar ook omdat het goed is wanneer medewerkers zich hiervan bewust zijn. Zorg dus dat iedereen op de hoogte is van de RI&E en dat de inhoud besproken wordt. Wanneer je als werkgever en beheerder van de RI&E laat zien dat deze jaarlijks gecontroleerd wordt, straal je vertrouwen uit naar alle medewerkers. Medewerkers zullen ervaren dat hun werkgever prioriteit geeft aan veiligheid. Een werkomgeving die veilig is en veilig voelt, zorgt voor gelukkigere medewerkers en natuurlijk minder ongevallen.

Controle nodig?

Wil jij jouw RI&E laten controleren? De specialisten van ARBO centrum staan voor je klaar. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer nieuws lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?