Werken aan de weg? Zo doe je dat veilig

Werken aan de weg is niet zonder risico. Tijdens het werken aan de weg verandert de verkeerssituatie. Dit kan hinder opleveren. Maar ook irritatie.  We kennen allemaal de verhalen van boze weggebruikers die rode kruizen negeren of te hard langs wegwerkers rijden.

Het is belangrijk om te letten op je eigen veiligheid en die van je collega’s. En daarom is het van belang je goed voor te bereiden. Hoe doet je dat? Veilig werken aan de weg begint met goede kennis en de juiste (voorzorgs)maatregelen.

Veilig werken aan de weg begint met een cursus

We schreven het net al: veilig werken aan de weg begint met de juiste kennis. Die kennis kun je opdoen in een cursus. Deze cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel. Tijdens het theoriegedeelte leer je alles over de wet- en regelgeving die komt kijken bij het veilig werken langs de weg.  Tijdens het praktijkgedeelte oefen je vaardigheden onder begeleiding van deskundige instructeur.  De nadruk ligt op het inperken van risico’s bij het werken in de openbare ruimte.

Veilig werken door afzettingen te plaatsen

Wil je veilig aan of langs een openbare weg werken? Dan kan je in de bebouwde komt denken aan het plaatsen van afzettingen als:

 

  • Verkeerskegel;
  • Geleide bakens;
  • Een actieraam;
  • Een botsabsorber;
  • Een zwaailamp.

 

Rijkswaterstaat kan er op rijkswegen voor kiezen rijstroken en wegen geheel of gedeeltelijk af te sluiten. Vervelend voor de weggebruiker. Maar veiliger voor de wegwerker.

Draag altijd veiligheidskleding

Werken aan de weg gebeurt niet alleen overdag en bij zonnig weer. Ook bij regen en in het donker wordt er aan de weg gewerkt. Zorg er dus voor dat je goed zichtbaar bent.

 

Het is belangrijk dat je kleding voldoet aan de eisen, die zijn vastgelegd in de NEN 47 . Je kleding heeft retro-reflecterende strepen. Zo ben je goed zichtbaar in het donker.

De strepen worden gereflecteerd door autolampen wat er weer voor zorgt dat je goed zichtbaar bent voor automobilisten. Je draagt de kleding als bovenkleding. Je kan kiezen uit een overall of een losse broek met hes en jas. De kleding heeft altijd een felle kleur, zodat je ook zonder de reflecterende strepen goed zichtbaar bent.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.