Is de cursus veilig werken langs de weg verplicht?

In eerste instantie zal men wellicht denken: nee. Dat is ten dele waar. De cursus veilig werken langs de weg is niet verplicht. Het certificaat veilig werken langs de weg echter wel. De beste en eenvoudigste manier om dit certificaat te behalen, is door de cursus veilig werken langs de weg te volgen. Dat kan uiteraard bij ARBO centrum.

Waarom is het certificaat verplicht?

Het certificaat veilig werken langs de weg wordt door vrijwel alle werkgevers verplicht gesteld. Dit is een voortvloeisel uit de Arbowet. De Arbowet stelt namelijk dat werkgevers verplicht zijn om te zorgen voor zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden. Zeker ook met het oog op veiligheid. Werknemers zijn op hun beurt verplicht om aan te kunnen tonen dat zij over voldoende kennis beschikken om hun werkzaamheden veilig en verantwoord uit te voeren. Werknemers dienen dit te faciliteren.

 

Wie langs de weg werkt, moet dus aan kunnen tonen dat hij/zij dit veilig kan doen. De beste manier om dit aan te tonen, is door middel van het certificaat veilig werken langs de weg. Wie in het bezit is van dit certificaat, kan bewijzen dat hij/zij gedegen training heeft gehad en op de hoogte is van de risico’s. Door te investeren in deze kennis wordt gezorgd voor maximale veiligheid tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden.

Waarom kiezen voor een cursus veilig werken langs de weg?

De cursus veilig werken langs de weg is de beste manier om het certificaat veilig werken langs de weg te behalen. Wie deelneemt aan de cursus krijgt essentiële informatie gedoceerd van ervaren instructeurs met uitvoerige kennis van de Arbowet. Dit verhoogt de kans op het direct slagen voor het examen.

 

Men leert op de cursus de risico’s van werkzaamheden in de openbare ruimte (niet-autosnelwegen en wegen binnen de bebouwde kom) en hoe men deze risico’s kunt beperken in nagebootste situaties uit de praktijk. Ook leert men materialen gebruiken en kennen welke van toepassing zijn om de situatie op en langs de weg zo veilig mogelijk te maken.

 

Wanneer er voor zowel theorie als praktijk een voldoende wordt gehaald, ontvangt de cursist aan het einde van de dag het certificaat ‘veilig werken langs de weg’. Dat diploma is 5 jaar geldig.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.