Wat is verplicht in een hoogwerker?

Je hoeft geen ervaring te hebben om te weten dat werken in een hoogwerker risico’s met zich meebrengt. Je werkt immers op (grote) hoogte. De grootste risico’s laten zich dus wel raden. Een val uit de bak is de nachtmerrie van iedereen die op een hoogwerker werkt. Om dit en andere ongelukken te voorkomen, zijn er verplichtingen. Maar wat is verplicht in een hoogwerker?

Wat is verplicht in een hoogwerker? Een overzicht

Het eerste dat verplicht is, is natuurlijk dat je moet werken met een deugdelijke hoogwerker. Je mag alleen met de hoogwerker werken als deze is goedgekeurd. Is dit niet het geval, dan zal deze eerst goedgekeurd moeten worden. Dat kan betekenen dat er onderhoud of reparaties plaats moeten vinden. Totdat dit gedaan is en de hoogwerker is goedgekeurd, mag je er niet mee werken.

 

Niet alleen aan de hoogwerker worden eisen gesteld. Ook medewerkers. Iedereen die in een hoogwerker wil werken, dient in het bezit te zijn van het hoogwerker certificaat. Met dit certificaat toon je aan dat je genoeg weet over de risico’s en veiligheid.

 

Je bent verplicht om je als een goed werknemer te gedragen. Dat houdt onder andere in dat je voor elk gebruik de hoogwerker controleert. Je loopt een vaste checklist af om er zeker van te zijn dat de hoogwerker veilig gebruikt kan worden.

 

Ook ben je verplicht om de hoogwerker correct te gebruiken. Dat betekent onder andere op de juiste ondergrond, met de  juiste steun en niet in harde wind.

 

Daarnaast kunnen nog andere verplichtingen gelden. Zo kun je worden verplicht om te werken met PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen). Een bescherming die vrijwel altijd wordt verplicht, is de valbeveiliging. Valbeveiliging bestaat uit een harnas dat wordt vastgemaakt aan de bak, met behulp van een zekeringslijn. Hiermee kun je nooit een val uit de bak maken.

Wil je weten wat er allemaal verplicht is?

Wil je weten wat er allemaal verplicht is? Of beter gezegd: wil je leren aan welke verplichtingen je moet voldoen? Schrijf je in voor een hoogwerkercursus van ARBO centrum. Hiermee behaal je jouw officiële hoogwerkercertificaat dat vijf jaar geldig is. ARBO centrum heeft vestigingen door heel het land, dus er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.