Wat is valbescherming?

Wist je dat verwondingen door vallen een groot deel uitmaken van alle verwondingen op het werk? Kijk je naar het aantal doodsoorzaken dan eist een val een nog groter deel op. Goede valbescherming is dus geen luxe, maar een must. Het is bovendien een verplichting bij werken op hoogte. Een interessante vraag: vanaf welke hoogte geldt dit, denk je? Werken op hoogte is wettelijk vastgelegd op een hoogte van 2,50 meter en hoger. Kortom: je werkt al snel op hoogte en dan is valbescherming verplicht, wanneer er een verhoogd risico is op een val. Dit geldt voor vrijwel alle beroepen waarin op hoogte wordt gewerkt.

Wat is valbescherming?

Valbescherming is een PBM: een persoonlijk beschermingsmiddel. Zoals je waarschijnlijk al begrijpt uit de naam, beschermt valbescherming je tegen het maken van een val. Je draagt een harnas waarin je bewegingsvrijheid is beperkt. Je kunt gewoon bewegen zoals je wilt. Je bent echter gezekerd met een lijn die ervoor zorgt dat je nooit te ver kunt bewegen en een val kunt maken. Zo voorkom je dat je over de rand van een platform of bak kunt vallen. Werk je op een ladder, dan is de valbescherming vastgemaakt aan een gefixeerd punt. Val je toch van de ladder, dan zul je niet naar beneden vallen.

Is valbescherming genoeg?

Is valbescherming genoeg om goede bescherming te kunnen garanderen? Voor de drager van de valbescherming wel. Wanneer het over valbescherming gaat, wordt in principe altijd het hierboven beschreven harnas bedoeld. Je kunt valbescherming echter ook op een andere manier definiëren.

 

Valbescherming beschermt de drager tegen een val. Maar niet alleen personen kunnen een val maken. Waar op hoogte wordt gewerkt, kunnen ook spullen naar beneden vallen. Denk aan gereedschappen. Vallende objecten kunnen ook levensgevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om mensen hier ook goed tegen te beschermen. Valbescherming kan dus breder worden opgevat.

Meer vormen van valbescherming

Om omstanders en collega’s die aan het werk zijn goed te beschermen, kunnen ook andere vormen van valbescherming noodzakelijk zijn. Het dragen van een bouwhelm, bijvoorbeeld. Gelukkig is ook deze op veel plekken verplicht. Om mensen te beschermen tegen vallende objecten, kunnen bijvoorbeeld netten worden gespannen. Dit zie je regelmatig om hoogwerkers heen.

Kennis is de beste bescherming

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Kennis is de beste bescherming tegen vallen. Of het nu gaat om personen of objecten. Een ongeluk is nooit helemaal uit te sluiten, maar door goede kennis van veiligheid worden veel ongelukken voorkomen. Daarom dienen mensen die werken op hoogte ook over de juiste certificaten te beschikken.

Schaf producten aan in onze webshop

Wil jij valbescherming of andere PBM aanschaffen? Bestel dan direct in onze webshop of kom langs in onze winkel in Ede.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou