Wat is het verschil tussen een defibrillator en een AED?

Een defibrillator is een apparaat dat een elektrische schok kan toepassen zodat een hart dat niet goed pompt weer in een regelmatig ritme gaat kloppen. Een AED (Elektrische Externe Defibrillator) is een defibrillator die draagbaar is. Ze hangen in een kastje aan de muur en zijn toegankelijk voor iedereen. Je kunt er eentje meenemen om te gebruiken als er iemand een circulatiestilstand heeft. Dit wil zeggen dat het bloed niet meer in het lichaam van iemand rondgepompt wordt omdat het hart niet (voldoende) werkt.

Een interne versus externe defibrillator

Een ICD is een defibrillator die in het lichaam is geplaatst. Hiervoor is een chirurgische ingreep nodig. Een ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) zorgt er in zijn eentje voor dat het hart in het juiste ritme klopt. De ICD reguleert een te snel of te langzaam tempo van het hart. Als dat niet voldoende lukt, geeft een ICD een stroomstoot waardoor het hart alsnog in het juiste ritme schiet.

 

Waar het op neerkomt: elke AED is een defibrillator, maar niet elke defibrillator is een AED. Het verschil zit hem dus vooral in interne versus externe toepassing.

 

Een AED is belangrijk omdat je er een leven mee kunt redden. Iedereen die te maken krijgt met een hart dat het ineens niet meer (goed) doet, kan ermee geholpen worden. Elke AED geeft instructies, gesproken of geschreven. In principe kan iemand zonder ervaring een AED gebruiken. Toch raden we aan om eens ervaring op te doen.

Leer werken met een AED

Natuurlijk leer je niet zomaar werken met een AED die bij je gezondheidscentrum of supermarkt hangt. Daarom verzorgt ARBO centrum een cursus waarbij je alles te weten komt over het gebruik van een AED. Als je weet wat je moet doen, hoef je daaraan minder energie te besteden en kun je ook veel beter je kalmte bewaren. Een AED voor thuis aanschaffen kan natuurlijk ook.

 

ARBO centrum heeft ook de perfecte AED voor jouw bedrijf. In de webshop van ARBO winkel schaf je de perfecte AED aan voor thuis of bedrijfsmatig gebruik. Heb je vragen? Laat je adviseren door onze experts.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou