Wat is een verbodsbord?

Wanneer er sprake is van verboden toegang of een verboden handeling, dan wordt dit aangegeven met een verbodsbord. Niet alleen in het verkeer, maar ook op de werkvloer wordt gebruik gemaakt van verbodsborden. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Verbodsborden zijn er in veel verschillende soorten.

Een bekend verbodsbord: verboden toegang

Een bouwplaats, werkplaats of laboratorium waar alleen medewerkers mogen komen of bezoekers met toestemming zijn verboden voor onbevoegden. Dit is niet voor niets en heeft alles te maken met veiligheid. Medewerkers en bezoekers zijn voorbereid en geïnstrueerd. Ben je onbevoegd? Dan heb je onvoldoende kennis en ben je dus niet goed voorbereid.

In dat geval zal het verbodsbord duidelijk aangeven wie wel en wie niet de bouwplaats of de werkruimte mogen betreden.

Meestal wordt verboden toegang aangegeven met onderstaande borden:

  • Verboden voor onbevoegden;
  • Betreden van ruimte verboden.

Maar het hoeft niet altijd om een laboratorium te gaan of een bouwplaats. Ga je naar de supermarkt? Dan is het 100% zeker dat daar een bord hangt met opschrift: verboden voor honden. 

Verboden handelingen

Hangt er een bord: verboden te roken? Dan hangt dat er niet voor niets. Er is sprake van brandgevaar, bijvoorbeeld vanwege de aanwezigheid van ontvlambare stoffen. Denk maar aan het tanken van benzine.

En hangt er een bord: verboden te fotograferen? Dan werk je of ben je waarschijnlijk op bezoek bij een bedrijf waar met vertrouwelijke gegevens wordt gewerkt. Ook bij bedrijven met bedrijfsgevoelige gegevens, zoals tech-bedrijven, is het over het algemeen verboden om foto’s te maken of zelfs een mobiele telefoon mee naar binnen te nemen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou