Wat is een EHBO'er?

De term “EHBO” staat voor “Eerste Hulp Bij Ongevallen”. Een EHBO’er is dus iemand die dat kan doen: eerste hulp bij ongevallen verlenen. Iemand mag zich pas EHBO’er noemen wanneer hij/zij een EHBO cursus met goed resultaat heeft gevolgd en het EHBO diploma heeft ontvangen. Overal waar mensen zijn, is het belangrijk om EHBO’ers te hebben. Dat geldt op het werk, maar ook thuis. Want ook in het gezin kunnen zich situaties voordoen waarbij eerste hulp verleend moet worden.

Wat kan een EHBO’er allemaal?

Een EHBO’er heeft geleerd om optimale eerste hulp te bieden. Dit kan variëren van hulp bieden bij kleine, onschuldige ongelukken zoals een flinke schaafwond na een valpartij of het verwijderen van een splinter tot het verlenen van levensreddende hulp, bijvoorbeeld het toepassen van reanimatie en beademing.

Wat is een EHBO’er vergeleken met een BHV’er?

Wie zich verdiept in EHBO’ers ziet ook vaak de term “BHV” voorbij komen. Wat is een EHBO’er vergeleken met een BHV’er? Een BHV’er is automatisch ook een EHBO’er, maar niet andersom. EHBO is een belangrijk onderdeel van BHV.

 

Voor BHV gelden aanvullende eisen. Naast EHBO komen bij BHV namelijk ook de onderdelen beginnende branden blussen en evacueren aan bod. BHV’ers leren tevens om optimaal te communiceren met hulpdiensten, deze te ondersteunen en andere mensen te instrueren of taken aan hen te delegeren.

 

Hoewel een EHBO’er dus zeer belangrijk is en cruciale handelingen kan verrichten, is dit in bedrijven niet voldoende. Bedrijven met vaste werknemers in dienst zijn verplicht om minimaal een van deze werknemers (het mag ook de directeur/eigenaar zijn) op te leiden tot BHV’er.

Zeer waardevol thuis

In de privésfeer zijn EHBO’ers ontzettend belangrijk. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje en wanneer er eerste hulp verleend moet worden, is het geruststellend om te weten dat er iemand is die de best mogelijke hulp kan bieden.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou