Wat is de demping in dB van oorkappen?

Wat is de demping in dB van oorkappen? Die vraag kun je op meerdere manieren beantwoorden. Waarschijnlijk ben je op zoek naar de exacte demping die oorkappen leveren. Maar misschien weet je helemaal niet wat de term “dB” precies inhoudt. Daarom geven wij je antwoord op beide vragen.

Wat betekent demping in dB precies?

Met demping in dB wordt de hoeveelheid demping in decibel bedoeld. Decibel is de eenheid om geluid in te meten. Hoe meer decibel, hoe harder en dus schadelijker het geluid is. Oorkappen zorgen ervoor dat het geluid wordt gedempt met een x aantal decibel. Het resultaat is dat te harde en gevaarlijke geluiden grotendeels worden geblokkeerd. Met de juiste oorkappen op is het veilig werken. Oorkappen brengen het geluidsniveau dus terug.

Wat is de demping in dB van oorkappen dan?

Over het algemeen zijn oorkappen een goede vorm van gehoorbescherming. Ze zorgen over het algemeen niet voor een demping op het niveau van oordopjes, maar zijn wel veel comfortabeler en schermen je oren goed af terwijl je gesprekken kunt blijven voeren. Maar wat is de deming van oorkappen dan? Dat hangt helemaal af van de specifieke kap. Er zijn verschillende categorieën en natuurlijk ook verschillende fabrikanten en modellen.

 

De voordeligste oorkappen zorgen al snel voor een demping rond 25 decibel. Dat is in veel situaties al voldoende om het geluidsniveau terug te brengen tot acceptabele waarden. Kijk je in de hogere segmenten, dan vind je daar oorkappen die tussen 35 en 40 decibel kunnen dempen. Daarmee zijn deze oorkappen geschikt voor gebruik op bijvoorbeeld bouwplaatsen en in industriële omgevingen.

Wanneer moet je oorkappen dragen?

Er is geen verplichting tot het dragen van oorkappen, maar wél tot het dragen van gehoorbescherming. Je kunt dan voor oorkappen kiezen of voor oordopjes. Wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan geluiden harder van 85 decibel, ben je verplicht om oordoppen te dragen. Bij een geluidsniveau daar onder of van korte duur, geldt die verplichting in bepaalde situaties. Lees daar hier meer over.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou