Wanneer is gehoorbescherming verplicht?

Waarschijnlijk vaker dan men zich realiseert worden werknemers in tal van sectoren blootgesteld aan te veel geluid. Wanneer dit langere tijd aanhoudt, ligt het risico van gehoorschade op de loer. Dit risico speelt al veel sneller dan dat men vaak vermoedt. Er is namelijk al sprake van een verhoogd risico bij een geluidsniveau vanaf 80 decibel. Dit is een niveau dat vaak niet eens bewust als luid wordt ervaren. Wanneer is gehoorbescherming verplicht? Ook hier ligt de grens gevoelsmatig wellicht relatief laag, namelijk bij 85 decibel, met daarbij een belangrijke nuance.

Wanneer is gehoorbescherming verplicht tijdens het werk?

Het risico van gehoorschade ontstaat dus al vanaf 80 decibel. Dit is een waarde die al snel wordt gehaald in bijvoorbeeld een druk café. Bij deze waarden is gehoorbescherming niet verplicht, maar zeker wel aan te raden. Vanaf een waarde van 85 decibel is gehoorbescherming wel verplicht.

De nuance

De grens van 85 decibel is natuurlijk niet zomaar bepaald. Het is belangrijk om de nuance te kennen. Een geluidsniveau van 83 decibel betekent namelijk al dat geluid twee keer zo luid wordt ervaren als bij een veilige waarde. Daarom is de grens van 85 decibel ietwat flexibel. Vanaf 85 decibel dient er in de werkomgeving altijd gehoorbescherming te worden gedragen. Bij 83 decibel mag men slechts 4 uur zonder gehoorbescherming werken.

De nuance

Wanneer het aankomt op gehoorbescherming kan men beter te voorzichtig zijn dan te roekeloos. Niet voor niets wordt aangeraden om al vanaf 80 decibel gehoorbescherming te dragen. Het is een kleine moeite die potentieel vervelende en permanente schade kan voorkomen.

Bepaald in de Arbowet, vastgelegd in RI&E

Wanneer gehoorbescherming verplicht is, is bepaald in de Arbowet. Werkgevers dienen de geluidsniveaus en de bijbehorende maatregelen vast te leggen in de RI&E, zodat dit altijd gecontroleerd kan worden.

Gehoorbescherming aanschaffen bij ARBO winkel

In de webshop van ARBO winkel en in onze fysieke winkel in Ede kan gehoorbescherming worden aangeschaft.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou