Wat is Code 95?

Misschien ben je al bekend met de term VCA. Maar er zijn diverse variaties op deze term. Eentje hiervan, is bijvoorbeeld Code 95 VCA. Maar wat is Code 95 VCA precies? Wie in een VCA sector werkt, zal vrijwel altijd verplicht zijn om zijn/haar VCA certificaat te behalen. Voor sommige beroepen is dit niet genoeg. Voor beroepschauffeurs, bijvoorbeeld. Code 95 VCA is VCA voor beroepschauffeurs. Beroepschauffeurs dienen verplichte nascholing te volgen. Code 95 VCA geeft hen direct een goede start door VCA en de nascholing te combineren.

Wat is Code 95 VCA? VCA met nascholing voor beroepschauffeurs

VCA draait allemaal om opleiding op het gebied van risico’s (qua veiligheid, gezondheid en milieu) om zo het aantal arbeidsongevallen terug te dringen. Chauffeurs krijgen te maken met specifieke risico’s en daarom is er bepaald dat zij nascholing dienen te volgen.

 

Bij ARBO centrum is het mogelijk om de VCA code 95 (U05) cursus te volgen in zowel de VCA VOL als B-VCA (ook wel Basisveiligheid-VCA genoemd). B-VCA is er voor alle uitvoerende medewerkers en VCA VOL voor operationeel leidinggevenden. Deze cursussen zijn bedoeld voor beroepschauffeurs die verplicht zijn de 35 uur nascholing te behalen, dit kan dan mooi in combinatie met het behalen van een VCA-certificaat.

Hoe werkt VCA in combinatie met Code 95 precies?

Een VCA-certificaat is vaak verplicht op bouwplaatsen en op grote, industriële bedrijventerreinen. De chauffeur leert de gevaren van het verkeer herkennen en kan na het afronden van de Code 95 VCA hierop inspelen om arbeidsongevallen te voorkomen. Ook wordt tijdens de cursus aandacht besteed aan de fysieke risico’s van de arbeid en het beoordelen van noodsituaties.

 

Na de VCA code 95 cursus dient de cursist een afzonderlijk examen afleggen om zijn VCA certificaat in ontvangst te kunnen nemen. Dit examen wordt op dezelfde dag afgenomen. Het VCA certificaat is tien jaar geldig.

Een eenmalige combinatie

Code 95 VCA is een eenmalige combinatie. Het is namelijk zo dat het VCA certificaat 10 jaar geldig is, maar beroepschauffeurs elke 5 jaar 35 uur nascholing moeten krijgen. Dit betekent dat ergens in die eerste vijf jaar er weer gezorgd moet worden voor nieuwe nascholing. Uiteraard kan dat ook gewoon los van VCA.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »