Wat betekent horizontale/verticale ontruiming?

Uit de terminologie kun je waarschijnlijk al min of meer afleiden wat het verschil is: horizontaal is van links naar rechts en omgekeerd, verticaal is van boven naar beneden en omgekeerd. Het antwoord op de vraag “wat betekent horizontale/verticale ontruiming” is voor de hand liggend. Bij een horizontale ontruiming zorgt de BedrijfsHulpVerlener ervoor dat mensen op dezelfde verdieping naar links en/of rechts gaan om veilig te zijn. Bij een verticale ontruiming zorgt de Bhv’er ervoor dat mensen van boven naar beneden gaan (soms van beneden naar boven) naar een veilige plaats.

Veilige plaatsen in geval van ontruiming

Als er brand is, zijn de ruimten achter brandwerende en brandvertragende deuren de ruimten waar je naar toe gaat bij het evacueren. Trappenhuizen zijn afgesloten met dergelijke deuren. Daarom is het handig om eerst horizontaal te ontruimen en iedereen naar het trappenhuis te krijgen achter deze deuren. Daarna moeten mensen het gebouw uit. Bij meerdere verdiepingen ga je nu verticaal ontruimen naar de volgende veilige verzamelplaats. Mensen gaan de trappen af naar beneden, tenzij het dak moet worden bereikt om veilig te zijn. De verzamelplaats is van tevoren aangewezen en bekendgemaakt in het ontruimingsplan. Het kan ook voorkomen dat je tegelijkertijd horizontaal en verticaal moet ontruimen.

Oefen de ontruiming met zijn allen

BHV’ers hebben een cursus gevolgd om bijvoorbeeld de leiding te kunnen nemen tijdens een calamiteit en een gebouw veilig te ontruimen. Dit is iets waar ze elk jaar een herhalingscursus BHV voor doen. Dat is mooi, maar hoe zit het met de rest van de mensen in het gebouw? Ook die moeten af en toe oefenen om vers in het geheugen te houden wat te doen bij een ontruiming.

 

Voor veel uitleg is tijdens een calamiteit geen tijd. De BHV’er begeleidt, stuurt iedereen aan, controleert en past EHBO toe waar noodzakelijk. Met een groepstraining is iedereen voorbereid en dat kan levens redden. Goed en in de juiste volgorde een horizontale/verticale ontruiming uitvoeren, is belangrijk voor een goede afloop.

Schrijf je in voor een BHV cursus

ARBO centrum geeft levensreddende trainingen ook in groepsverband. Dat kan bij een van onze vele vestigingen in Nederland en als incompany training bij jouw bedrijf. Neem contact op met onze adviseurs en vraag vrijblijvend een offerte aan of schrijf je direct in.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.