Wanneer is VCA VOL verplicht?

Medewerkers in risicovolle sectoren worden vrijwel altijd door hun werkgever verplicht om hun VCA certificaat te behalen. Er zijn echter twee soorten certificaten die kunnen worden behaald VCA basis en VCA VOL. VCA basis is geschikt voor de meeste medewerkers, maar wanneer is VCA VOL verplicht?

 

VCA VOL is verplicht wanneer je uitvoerend leidinggevende bent. Met andere woorden: je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar stuurt ook een team aan en geeft leiding aan collega’s. Het gedeelte “VOL” staat voor “Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden”.

 

Wanneer je promotie of een andere functie krijgt en van uitvoerende medewerker leidinggevende medewerker wordt, zul je jouw VCA VOL moeten halen.

Waarom is VCA VOL verplicht als leidinggevende?

VCA moet ervoor zorgen dat je veilig werkt. Dat je de risico’s kent en weet hoe je veiligheid, gezondheid en goede omgang met het milieu garandeert. Alleen heeft niet iedereen dezelfde functie. Met B-VCA krijg je de kennis die je toe kunt passen tijdens je werkzaamheden, maar dit is niet genoeg wanneer je leidinggevende bent.

 

Als leidinggevende draag je namelijk niet alleen zorg voor jezelf, maar ben je ook verantwoordelijk voor je team. Natuurlijk hebben je teamleden zelf hun VCA basis, maar jij staat hier boven. Je moet in staat zijn om toezicht te kunnen houden op de veiligheid en deze veiligheid voor je team te waarborgen.

 

Om dit te kunnen doen, heb je extra kennis nodig. Kennis waar VCA VOL voor zorgt. VCA VOL behandelt meer gebieden dan VCA basis. Er wordt specifiek rekening gehouden met aspecten waar je alleen als leidinggevende mee te maken krijgt. Denk aan (Europese) wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en handelingen, het treffen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen, VCA certificering, bedrijfsnoodplan en het organiseren van bijeenkomsten om de medewerkers zo veilig mogelijk aan het werk te laten.

Hoe kun je VCA VOL behalen?

Je VCA VOL behalen doe je middels het halen van het VCA VOL examen. Je kunt hiervoor zelfstandig leren, bijvoorbeeld met behulp van VCA boeken of een e-learning programma. Je kunt ook een VCA cursus volgen, waarmee jij jezelf optimaal voorbereidt op het examen.

 

Je kunt jezelf inschrijven voor het VCA VOL examen, ook wanneer je nog niet in het bezit bent van een B-VCA certificaat. Voorkennis, een vooropleiding of ervaring is niet vereist. Slaag je voor je VCA VOL examen, dan ben je voor 10 jaar gecertificeerd.

Cursus inplannen?

VCA certificaat halen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »