Wanneer gebruik je stabilisatoren voor een rolsteiger?

Een rolsteiger kan, zoals de naam al doet vermoeden, verplaatst worden. Deze staat op wielen en is verrijdbaar. Natuurlijk worden deze wielen geblokkeerd op het moment dat de steiger is opgebouwd en erop gewerkt wordt. Maar is dat genoeg? Nee. Soms moet een rolsteiger ook extra gestabiliseerd worden. Maar wanneer gebruik je stabilisatoren voor een rolsteiger?

Wanneer stabilisatoren voor een rolsteiger?

Stabilisatoren voor een rolsteiger zijn verplicht vanaf een platformhoogte van 3,5 meter. Weet je niet precies het verschil tussen werkhoogte en platformhoogte? De hoogte van een rolsteiger wordt altijd gemeten gerekend vanaf het nul meterpunt van het pand. Staat de steiger zelf al op een verhoging ten opzichte van het pand, dan dient deze hoogte bij het totaal te worden opgeteld. De werkhoogte ligt altijd twee meter hoger dan de platformhoogte.

 

Hoewel de verplichting tot het monteren van stabilisatoren voor de rolsteiger geldt vanaf 3,5 meter platformhoogte, heb je natuurlijk altijd de vrijheid om ook op een lagere rolsteiger te zorgen voor extra stabilisatie.

Hoe werken stabilisatoren precies?

Stabilisatoren zijn ijzeren stangen die bevestigd worden aan het geraamte van de rolsteiger. Zij lopen van de steiger naar de grond. Aan de grond zijn zij voorzien van een stevige poot met anti-slip onderstel. Door op alle hoeken van de rolsteiger stabilisatoren te plaatsen, zorg je ervoor dat de steiger niet heen en weer kan rollen. Zelfs niet als de blokkering op de wielen niet zou werken of vergeten wordt.

 

Rolsteiger stabilisatoren zijn meestal universeel en kunnen op diverse steigers worden gebruikt. Ook zijn de steigers er in diverse lengtematen, zodat je kunt kiezen voor een stabilisatie die past bij de hoogte van de steiger. Omdat hogere steigers een hoger zwaartepunt hebben, moeten deze ook vanaf een hogere plek gestabiliseerd worden met langere stabilisatorstangen.

Wat als je geen stabilisatoren voor de rolsteiger monteert?

Gebruik je een rolsteiger met een platformhoogte van 3,5 meter of hoger en monteer je geen stabilisatoren? Dan ben je in overtreding. Niet alleen riskeer je een boete, je brengt hiermee ook medewerkers in gevaar. Een hoge rolsteiger die in beweging komt, kan zorgen voor een val of ander ongeluk. Het is de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers om altijd te zorgen voor goede veiligheid.

Leer veilig werken op een rolsteiger

Het monteren van rolsteiger stabilisatoren is slechts één (belangrijk) aspect van werken op hoogte. Wil je veilig leren werken op een rolsteiger? Schrijf je dan in voor de cursus veilig werken op hoogte van ARBO centrum.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.