Waarom wordt een brandslanghaspel verzegeld?

Het grootste voordeel van een brandslanghaspel is dat deze direct is aangesloten op de waterleiding. Hierdoor kan je onbeperkt blijven blussen. Een brandslanghaspel is in principe verzegeld. Maar waarom wordt een brandslanghaspel verzegeld? Over het algemeen wordt een brandslanghaspel weinig gebruikt. En dat kan een probleem veroorzaken, omdat het water in de leiding naar de brandslanghaspels stilstaat. Hierdoor kan sneller legionella ontstaan en dus de kans op een legionellabesmetting bij gebruik van de brandslanghaspel.

Om dit te voorkomen, wordt de brandslanghaspel verzegeld met een dunne zegelstaart. Deze is speciaal ontworpen voor brandslanghaspels. Deze zorgt voor een volledige verzegeling, maar kan ook eenvoudig worden verwijderd.

Onderhoud en verzegeling

Een brandslanghaspel die niet op tijd wordt onderhouden, vormt een risico bij brand. En daarom is het verplicht om de brandslanghaspel jaarlijks te laten keuren en onderhouden. Om de vijf jaar vindt een uitgebreide keuring en onderhoud plaats. Na iedere keuring wordt een nieuwe verzegeling aangebracht.

Wat zijn de regels?

In een pand groter dan 500 m2, is een brandslanghaspel verplicht. Het is belangrijk dat iedere plek in het pand wordt bereikt. Het kan dus zijn dat in hele grote gebouwen, meerdere brandslanghaspels moeten worden geïnstalleerd. En bestaat het pand uit meer dan één verdieping? Dan is het verplicht om op iedere verdieping minimaal één brandslanghaspel te installeren.

Wat zijn de capaciteitseisen?

  • De brandslanghaspel is altijd aangesloten op de waterleiding.
  • De brandslanghaspel mag nooit worden geplaatst in een trappenhuis met vluchtweg.
  • De lengte van de slang is minimaal 20 m en maximaal 30 m.
  • De minimale statische waterdruk is 100 kPa.
  • De minimale wateropbrengst is 1,3 kubieke meter per uur.


Ook in panden kleiner dan 500 m2 is het verstandig om een brandslanghaspel te installeren. Bij hoog risico op brand is dit zelfs verplicht.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou