Waarom een VCA certificaat als pas?

Waarom een VCA certificaat als pas? Wanneer je denkt aan een certificaat, dan denk je waarschijnlijk aan een mooi stuk papier dat je kunt bewaren of misschien zelfs kunt inlijsten. Toch is de ARBO-pas die je ontvangt wanneer je voor je VCA examen geslaagd bent belangrijker dan het daadwerkelijke diploma. Je krijgt inderdaad gewoon een “ouderwets” diploma, maar bewijzen dat je VCA gecertificeerd bent, gaat doorgaans met de pas. Hoe zit dit precies?

Waarom een VCA certificaat als pas?

VCA is ontzettend belangrijk. Zo belangrijk zelfs, dat sectoren die hier gebruik van maken (dit zijn er tientallen) VCA als verplicht beschouwen. Dat geldt voor organisaties (die VCA* gecertificeerd moeten zijn als onderaannemer en VCA** als hoofdaannemer) en als medewerkers, die een VCA basis (voor uitvoerende medewerkers) of VCA VOL (voor leidinggevende medewerkers) kunnen halen. In ons land zijn er zo’n 15.000 VCA gecertificeerde bedrijven en ongeveer 1,5 miljoen medewerkers met een certificaat.

 

VCA is in het leven geroepen om de veiligheid te vergroten. Dit betekent dat je in veel sectoren en beroepen pas aan het werk mag wanneer je over een geldig VCA certificaat beschikt. Er wordt dus altijd gesproken over een VCA certificaat of VCA diploma, maar het belangrijkste bewijsstuk is je pas.

 

Je pas kun je namelijk altijd bij je dragen. Deze kun je bijvoorbeeld gewoon in je tas of portemonnee bewaren. Wanneer er een bedrijfsongeval plaatsvindt, zal altijd eerst moeten worden vastgesteld of er aan veiligheidseisen is voldaan. Ook kan Inspectie SZW een controle houden. Het is dan wel zo handig als alle medewerkers direct kunnen laten zien dat zij over een geldig VCA certificaat beschikken.

 

Een daadwerkelijk papieren certificaat is natuurlijk niet handig om bij je te dragen. Het raakt te eenvoudig beschadigd. Een pas is een stuk handiger. Vandaar dat jouw VCA certificaat eigenlijk als pas wordt uitgegeven.

Wat als je pas kwijt is?

Is VCA voor jou verplicht, dan is het dus goed om te allen tijde aan te kunnen tonen dat jij over en VCA certificaat beschikt. Dat doe je het beste met de pas. Maar wat nu als je pas kwijt is? Een nieuw VCA certificaat kun je niet aanvragen: dit wordt slechts eenmalig verstrekt. Wel kun je om een uittreksel uit het VCA register vragen ter bewijs.

 

Een ARBO-pas / VCA-pas kun je wel opnieuw aanvragen, mocht deze beschadigd raken of kwijtgeraakt zijn.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »