Waar rookmelders plaatsen?

Rookmelders zijn sinds 1 juli 2022 verplicht. Voor bedrijven waren zij dit al. Maar sinds 1 juli 2022 dus ook voor particulieren. Maar waar moet je eigenlijk rookmelders plaatsen?

Het correct plaatsen van rookmelders is belangrijk. Want rookmelders redden letterlijk mensenlevens. Mits zij goed geplaatst zijn. Een goed geplaatste rookmelder detecteert brand veel eerder dan wijzelf. Vooral ’s nachts. Wanneer wijzelf brand ruiken of ontdekken dan is het meestal al te laat. Bij brand telt iedere seconde. Zorg ervoor dat brand tijdig kan worden opgemerkt. Hier lees je waar je rookmelders het beste kunt plaatsen.

Het begint met het kiezen van de juiste ruimte

Een rookmelder werkt het best als deze op de juiste plek hangt. En dat betekent in ieder geval dat op iedere etage één rookmelder moet hangen. Liefst meer natuurlijk.

Hang je één rookmelder op, kies dan voor een centrale plek. Bijvoorbeeld in een gang, de centrale hal, of bij de receptie.

Kies voor de juiste hoogte

Hang de rookmelder altijd op de juiste hoogte. Waar rook is, is vuur. En waar vuur is, is hitte. Hitte stijgt op. Plaats daarom de rookmelder hoog genoeg om de hitte te kunnen detecteren. Want een brand die op een hoger gelegen plek begint, wordt niet of te laat opgemerkt als de rookmelder te laag hangt. Plaats je de rookmelder in de gang waar zich een trap bevindt? Plaats de rookmelder dan bovenaan het trapgat. Rook zal namelijk altijd een weg omhoog zoeken. 

Meerdere rookmelders plaatsen

Meerdere rookmelders plaatsen is een verstandig idee. Plaats de rookmelders dan op alle plekken waar een verhoogde kans is op brand. Bijvoorbeeld in de keuken, of in ruimtes waar elektrische apparatuur staat, zoals een wasdroger of de cv-ketel.

Koop goede rookmelders

Een rookmelder kan dus levens redden. Kies daarom voor een kwalitatief goede rookmelder. Een gemiddelde rookmelder gaat jaren mee.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou