VCA in de waterbouw

Nederland en waterbouw: twee handen op één buik. Het is een sector waar wij erg trots op zijn. Nederland heeft op dit gebied een uitstekende reputatie. Waarschijnlijk zelfs de beste ter wereld. Dat is knap, want de waterbouw is een risicovolle sector. Om kwaliteit te bieden, is inhoudelijke kennis alleen niet genoeg. Het doel van waterbouw projecten is vaak het waarborgen van veiligheid. Dan moet er natuurlijk ook veilig worden gewerkt. VCA in de waterbouw zorgt ervoor dat risico’s op bedrijfsongevallen zo veel mogelijk worden beperkt.

Waarvoor zorgt VCA in de waterbouw?

In de waterbouw gaat het bijna altijd om risicovolle projecten. De kracht van water zal iedereen bekend zijn. Maar wat te denken van de grote machines en zware materialen waarmee wordt gewerkt. Om dit in goede banen te leiden, speelt VCA in de waterbouw een belangrijke rol. Maar hoe werkt dit precies?

 

Natuurlijk hebben medewerkers in de waterbouw vakinhoudelijke kennis en expertise. Maar zij werken vaak in een omgeving waarin continu gevaren op de loer liggen. Onoplettendheid, onzorgvuldigheid en onwetendheid kunnen grote gevolgen hebben. VCA in de waterbouw is gericht op kennis op de gebieden veiligheid, gezondheid en milieu. VCA heeft dus niet zozeer met vakinhoudelijke kennis te maken, maar leert medewerkers om bij het uitvoeren van hun werkzaamheden rekening te houden met risico’s. Dankzij hun kennis kunnen zij bijdragen aan het terugdringen van het aantal arbeidsongevallen.

 

Medewerkers kunnen hun VCA basis of VCA VOL certificaat behalen. VCA basis is bedoeld voor uitvoerende medewerkers. VCA VOL is er voor leidinggevende medewerkers. Als extra aandachtspunt gaat het bij VCA VOL ook over de verantwoordelijkheid voor je team.

 

Bedrijven kunnen zich VCA* of VCA** laten certificeren. VCA* is bedoeld voor onderaannemers en VCA** is er voor hoofdaannemers. VCA** behandelt ook enkele belangrijke onderwerpen die specifiek voor hoofdaannemers gelden, zoals beleid maken.

Waarvoor zorgt VCA in de waterbouw?

VCA is in de waterbouw een belangrijk bewijsstuk. Een bewijsstuk van kunde. Bedrijven kunnen hiermee aantonen dat ze weten wat belangrijk is bij het waarborgen van een veilige werkomgeving voor medewerkers. Medewerkers kunnen op hun beurt aantonen dat zij goed zijn opgeleid op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

 

In de praktijk komt het erop neer dat VCA in de waterbouw zowel voor bedrijven als voor medewerkers als verplicht wordt beschouwd. Bedrijven maken eigenlijk geen kans op het binnenhalen van goede opdrachten zonder dat zij een VCA certificering hebben. Voor medewerkers geldt dat bedrijven in deze sector vrijwel altijd zullen eisen dat hun medewerkers in het bezit zijn van een geldig VCA certificaat.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »