VCA in de bouw

Dat VCA in de bouw wordt toegepast, is niet verwonderlijk. De bouw geldt als één van de gevaarlijkste, zo niet de gevaarlijkste sector om in te werken. Helaas neemt de bouw jaar na jaar het leeuwendeel van bedrijfsongelukken voor zijn rekening. Daarbij gaat het helaas vaak ook om ernstige ongelukken waarbij mensen zwaargewond raken, invalide worden of zelfs overlijden. Zeer ernstig dus. Dit verbloemt helaas enigszins het succes van VCA in de bouw. Want wat absoluut zeker is, is dat het aantal ongelukken in de bouw zonder VCA nog een stuk hoger zou zijn.

Hoe VCA in de bouw wordt toegepast

De bouw is een sector waar VCA perfect bij past. Van origine ontstond VCA in de petrochemie. VCA draait om veiligheid, gezondheid en milieu: drie aspecten die ook in de bouw zeer relevant zijn. De bouw is bovendien een sector waarin zeer veel gewerkt wordt met hoofdaannemers en onderaannemers (in de brede zin). Ook hierin voorziet VCA. Bijvoorbeeld door VCA certificeringen voor hoofdaannemers (VCA**) en voor onderaannemers (VCA*). Zo zorgt VCA voor voldoende kennis bij alle bedrijven.

 

Werkgevers zijn verplicht om zorg te dragen voor een zo veilig mogelijke werkomgeving voor werknemers. Er zijn maar weinig sectoren waarin dit zo sterk geldt als in de bouw. Daarom is VCA in de bouw cruciaal. Organisaties die niet VCA gecertificeerd zijn, hebben eigenlijk geen kans om goede opdrachten binnen te halen, omdat VCA in de bouw als verplicht wordt gezien. Of je nu hoofdaannemer of onderaannemer bent: goede kennis van veiligheid is cruciaal.

 

Die kennis van veiligheid geldt natuurlijk niet alleen voor bedrijven, maar net zo sterk voor medewerkers. Zij zijn immers de mensen die de werkzaamheden op locatie uitvoeren. Daarom is ook voor personeel VCA in de bouw van cruciaal belang. Wat geldt voor bedrijven, geldt ook voor medewerkers: zonder VCA certificaat is de kans op werk klein. Vrijwel alle bedrijven stellen dit namelijk als voorwaarde, of je nu in loondienst of als ZZP’er werkt.

 

Voor medewerkers in de bouw zijn er passende certificeringen. Voor uitvoerende medewerkers is er het VCA basiscertificaat. Leidinggevende medewerkers dienen over het VCA VOL certificaat te beschikken. Bij VCA VOL is er naast de kennis over veiligheid, gezondheid en milieu ook aandacht voor het waarborgen van veiligheid van je teamleden. Als leidinggevende ben je namelijk ook medeverantwoordelijk voor hun veiligheid.

Altijd in beweging

VCA in de bouw is altijd in beweging. VCA is namelijk geen statisch instrument, maar een instrument dat op basis van nieuwe ontwikkelingen, nieuwe technieken en voortschrijdend inzicht regelmatig wordt aangepast en/of aangevuld.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.